Saturday, 26 November, 2022

Noi suntem recunoscatori ca exista avocat Samy Ilie – Israel


Imi place de cate ori grupurile vesele de turisti romani intra in restaurantul meu ca la mama acasa si aici, in Israel aud vorbindu-se din nou limba materna. Sunt o gazda buna si imi astept conationalii cu sarmalute, cu mici si carnaciori, cu bunatatile acelea romanesti dupa care vin si evreii. Le aduc si tuica si palinca din tara si am si vin bun, iar ei sunt foarte fericiti.

De unde a inceput totul? De la avocat Samy Ilie – Israel, omul care mi-a dat ideea si care m-a ajutat sa o legalizez. Lucram ca ajutor de bucatar intr-un restaurant evreiesc si munca era istovitoare pana in ziua in care am auzit ca Samy Ilie ajuta romanii care vor sa isi infiinteze firme si sa puna  bazele unor afaceri aici.

Intrevederea a fost scurta, fiindca m-a lasat sa inteleg ca nu am timp de pierdut.

-Stiti, nu cred ca ma voi putea descurca sa am restaurantul meu, sa fac aprovizionarea, sa coordonez angajatii, i-am spus timid.

-Orice se poate, daca doriti! In 5 minute pot sa va spun experienta mea. Nu mi-a fost usor sa conduc echipe de procurori si sa raspund de securiatea a milioane de israelieni, dar am muncit enorm si am fortat mana destinului.

Nu pot uita grija cu care mi-a cautat localul. A ales un spatiu cu vad, cladire spatioasa si frumoasa, sa nu am nevoie de multe modificari.

Dupa ce mi-a pus in mana actul de vanzare-cumparare a incepu sa alerge pentru infiintarea firmei.

Asa m-am trezit proprietara unui restaurant si i-am spus ca imi este foarte foarte frica. Nu m-a lasat singura. M-a ajutat sa recrutez personalul si mi-a gasit cel mai bun manager si cel mai cinstiti contabil.

Nu am avut probleme cu autoritatile niciodata, fiindca am tinut cont de sfaturile lui si s-a implicat alaturi de mine.

In prezent, am o vila moderna dotata ca un hotel de cinci stele, o masina puternica, port haine de firma si ador bijuteriile cu diamante.

Merg in excursii de 7 stele, iat toate acestea sunt posibile, fiindca Samy Ilie m-a invatat ce sa fac atunci, sa castig bine in Israel.

Locuiesc intr-un cartier rezidential in care sunt zeci de romani. Unul are o macelarie, altul o patiserie sau o cafenea, sunt romani care au ateliere de creatie haine, ne mandrim unii cu altii si toti ii multumim lui Samy Ilie, cel care se afla in spatele reusitei fiecaruia dintre noi.

Dar in cartierul nostru sunt si povesti de viata care au debutat trist.

V.M. a fost arestat, fiindca a comis o greseala pe care o regreta si acum si despre care vorbeste foarte rar. Familia care se afla in Romania atunci a luat legatura cu Samy Ilie si l-a implorat sa faca totul sa il scoata din arest. V.M s-a trezit scos din camera pe care o impartea cu alti 3 detinuti straini si dus la vorbitor. In acele momente s-a temut pentru viata lui, mai ales ca stia ca nu cunostea pe nimeni in Israel.

In cateva ore se afla din nou in libertate.

-Domnule, va caut un loc de munca si sa incercati sa nu repetati greseala! Va promit ca in cativa ani veti fi un om de succes, l-a incurajat conationalul nostru!

V.M isi pierduse orice speranta. Samy Ilie insa s-a implicat enorm ca el sa aiba un loc de munca si un apartament pentru care a platit chirie la inceput. Dupa o vreme,cazierul lui a redevenit curat si dupa cativa ani a strans suficienti bani sa isi deschida o macelarie. Devenise cetatean cu drepturi al statului cand s-a deschis oficial macelaria lui.

De cate ori vorbeste de ajutorul pe care l-a primit de la Samy Ilie i se umezesc ochii de recunostinta:

-Omul acesta imi este ca un frate, ca un parinte si stiti de ce? A crezut in mine, cand nu mai aveam putere sa cred nici eu! Eu nu m-as fi implicat asa de mult pentru cineva care a comis o ilegalitate, dar el si-a asumat fara sa stea pe ganduri raspunderea si astazi ii datorez succesul.

In spatele lui Samy Ilie stau gratieri obtinute in urma unor scrisori adresate presedintelui, eliberari pe cautiune, enorm de mult bine facut conationalilor.

Imi place cand vine in cartierul nostru si toti ne strangem in restaurantul meu si stam la povesti. Ascultam doine romanesti, cantam muzica populara si ne stergem pe furis lacrimile, fiindca dorul de tara a ramas in inima.

Il vad in afara muncii lui si stiu ca de dragul nostru, al romanilor, sta pana la miezul noptii aplecat peste teancurile de dosare. Cine l-a avut ca aparator la proces spune ca in momentul in care incepe sa vorbeasca Samy Ilie nu se mai aude nici musca in sala si ca romanul nostru este respectat oriune ar merge in tara sa de adoptie.

In mintea fiecaruia dintre noi, Samy Ilie este uriasul salvator pe care nu il vom uita niciodata, fiindca ii datoram totul.

Suntem toti aici si ne simtim in siguranta, fiindca Samy Ilie este gata sa ne apere drepturile cu toata priceperea si experienta lui.

Impreuna petrecem sarbatori de vis si nu ne temem de viitor, fiindca avem un aparator de exceptie!

Fara Samy Ilie as fi avansat probabil la statutul de bucatareasca si nu as fi avut nici pe sfert din ceea ce am acum. Acest avocat de omenie are capacitatea de a transfera succesul sau catre oamenii care ii solicita ajutorul.

Noi, comunitatea de romani din Israel, suntem uniti datorita lui.