Wednesday, 12 June, 2024

O oala inox fara capac, utilă în orice bucătărie


 

Există multe ustensile, echipamente, condimente, tacâmuri, veselă, alimente, fără de care nu putem vorbi despre o bucătărie personală sau profesională. Dar, indiferent cât de mult sau puțin este aceasta dotată, există un element care nu are voie să lipsească. Știi care este? Da, cu siguranță răspunsul este unul singur: o oala inox fara capac, de calitate.

Chiar și marii bucătari le recunosc meritele acestora, și susțin că o bucătărie nu poate exista fără ele: sunt rezistente la temperaturi ridicate sau la impact și, dacă le întreții așa cum trebuie, te poți bucura de investiția făcută timă de mulți ani înainte. De asemenea, un mare plus pe care îl are o oală inox fără capac este și faptul că nu influențează în niciun fel gustul mâncării preparate în ea. Dacă ți tu vrei să știi cum să alegi o oală de inox bună, atunci citește cu atenție rândurile următoare.

Materialul din care este fabricată

Poate părea un paradox, atunci când vorbești despre o oală inox fără capac să susții că trebuie să fii atent la materialul din care este fabricată. Inoxul este inox și atât, nu? De fapt, lucrurile nu stau chiar așa, există mai multe tipuri de inox, iar câteva rânduri mai jos vei afla la ce trebuie să fii atent. De asemenea, alege un produs cu o bună conductibilitate și reactivitate. Acestea toate vor duce la o rezistență ridicată, durată mare de viață, căldura va fi distribuită uniform atât la baza, cât și pe pereții vasului, și nu, chiar nu se va schimba deloc gustul mâncărurilor preparate în oală. Acestea toate fac ca o oală inox fără capac să fie indispensabilă, atât în bucătăria proprie, cât și cea profesionistă.

Pe scurt, despre inox

Dacă nu știai, inoxul este de fapt un aliaj între oțel, nichel și crom. Avantajele acestui aliaj sunt nenumărate, și printre ele se află că nu ruginește, nu se pătează, și are o rezistență ridicată. Cromul conținut de acest aliaj este cel care elimină apariția ruginei și a petelor, în timp ce nichelul potențează eficiența acestuia.

Atunci când ai în plac achiziționarea de o oală inox fără capac de calitate, află care este procentul de nichel și de crom din aliaj. Specialiștii sunt de părere că atunci când avem 18% crom, 10% nichel și restul oțel, avem de a face cu un inox de bună calitate, așa că poți cumpăra liniștit produsul dorit.

Un ajutor în bucătărie

Indiferent că vorbim de bucătăria personală, a unei locații mici sau a unui restaurant ”de fițe”, un set de oale de gătit din inox de bună calitate se dovedește a fi de mare ajutor, pentru că ușurează enorm munca. În plus, există și o mulțime de oale pe care le poți achiziționa și folosi pentru prepararea diverselor mâncăruri, în același timp. Și, trebuie să recunoaștem, avem de a face cu un echipament foarte versatil, pentru că poți găti orice în ele. Nu există fel de mâncare, pornind de la cele mai simple, la cele complicate, care să nu se preteze să fie astfel preparate: supe/ciorbe, sote-uri, sosuri, mâncăruri de legume, orez, pește, carne, etc. Toate sunt acum parcă mai ușor de preparat, atunci când ai de a face cu oale de inox de bună calitate.

Avantajele unei oale de inox

În bucătăria unor restaurante, oalele de inox sunt chiar preferate în detrimentul altora realizate din alte materiale. Este și simplu, deoarece avem de a face cu avantaje deloc de neglijat: inoxul este un material care nu suferă modificări la temperaturi ridicate, în timpul preparării felurilor de mâncare nu eliberează substanțe dăunătoare pentru buna stare de sănătate a organismului, iar oalele sunt rezistente la zgârieturile și loviturile care apar, inevitabil, într-o bucătărie profesională. În plus, sunt ușor de curățat, ceea ce, trebuie să recunoști, este un mare avantaj, inclusiv în bucătăria de acasă. Și nu credem că există cineva care să susțină că îi place cu adevărat să spele vasele după ce s-a terminat mâncarea, nu-i așa?

Recomandări pentru gătitul în oala de inox

Chiar dacă avem de a face cu o oală inox fără capac de bună calitate, asta nu înseamnă că ai scăpat de grija ca mâncarea să nu se lipească. De aceea, avem pentru tine câteva recomandări de la specialiști, despre ce trebuie să faci pentru a evita acest neplăcut incident.

Încălzește bine oala înainte de folosire

Dacă vrei să prăjești ceva, atunci nu turna direct uleiul în oala rece, după care imediat adaugi și alimentele dorite. Ai puțină răbdare și mai întâi încălzește bine oala înainte de a o folosi. Pentru a testa temperature oalei, nu apropia mâna sau o altă parte a corpului. Cel mai bine este să pui în oală o picătură de apă, sau de ulei. Dacă auzi cum sfârâie, atunci da, oala este bine încinsă așa că poți trece la treabă.

Usucă alimentele înainte de preparare

Niciodată în uleiul încins nu vei așeza alimente umede, pentru că riști să îți sară ulei fierbinte pe mâini, față, sau se pot produce și alte accidente casnice nedorite. De aceea, indiferent ce adaugi în oala inox fără capac în care ai pus la încins uleiul, ai grijă să fie bine uscat. De asemenea, alimentele trebuie să se afle la temperatura camerei.

Nu folosi temperatura ridicată pentru a găti

Așa cum nu se recomandă introducerea alimentelor în ulei aproape rece, nici prepararea lor la temperaturi ridicate nu este indicată. Riști ca la suprafață să se ardă, iar în interior să fie tot crude.

Respectă aceste reguli, iar mâncarea ta va fi mereu bine pregătită. Și, la final, curăță bine oala inox fără capac și bucură-te cât mai mult de investiția făcută!