
Desi este adesea atribuita timpului egiptenilor, originea parfumului se intoarce si mai departe, in Epoca de Piatra, cand barbatii ard paduri aromatice si rasini care dau un miros placut pentru a-si multumi divinitatile cu fum.
Aceasta forma aromatica, prin fum, arderea lemnului sau tamaie, “pe fumum” in latina, a daT nastere mai tarziu termenului de “parfum”.
Mesopotamia SI EGIPTUL
Unele sate neolitice sunt transformate in orase, in apropierea bazinelor marilor rauri, cum ar fi Mesopotamia, intre Tigru si Eufrat si Egipt, pe malurile Nilului. In Mesopotamia, in jurul anului 3.500 i.Hr..C. sumerienii constituie o civilizatie foarte avansata, cu dezvoltarea canalelor si digurilor, agricultura, un sistem de scriere si, de asemenea, unguente si parfumuri. Desi nu a supravietuit prea multa documentare in acest sens, se stie ca in Mesopotamia a existat o parfumerie facuta pentru ritual si uz personal.
Au aparut informatii care vorbesc despre o industrie a parfumurilor bine definita si despre utilizarea acestor produse in purificarea apei, ca odorizante sau in imbalsamarea cadavrelor.
Pentru egipteni, corpul si spiritul se reunesc intr-o a doua viata si, prin urmare, a fost necesar sa se pastreze corpul. Astfel, aromele si parfumurile joaca un rol important in mumificarea si ritualurile funerare. Se stie ca atunci cand mormantul lui Tutankhamun a fost accesat, au fost gasite mai mult de trei mii de borcane, vase si unguente si, in ciuda faptului ca au trecut treizeci de secole, mediul parfumat ar putea fi inca perceput.
GRECIA
Ultimele timpuri ale Egiptului cunosc invaziile persane, mai tarziu cele grecesti ale lui Alexandru cel Mare si, in cele din urma, cele ale romanilor. Toate aceste schimbari vor dezvolta comertul din India in Europa si materialele pentru schimbarea parfumurilor.
ROMA
Cand Roma cucereste Grecia, ea se simte sedusa de obiceiurile sale, de arta sa, dar si de parfumurile sale. Stim prin Pliniu ca a existat o cheltuiala mare pentru condimente si parfumuri.
Parfumuri pentru toate gusturile
Anii trec, iar numarul lansarilor se inmulteste vertiginos in diferite propuneri care plac diferite audiente. Coexista o gama larga de optiuni, de la cele mai accesibile parfumuri pana la cele mai exclusiviste.
In ultima vreme se observa o crestere in vanzari parfumuri arabesti si asta datorita faptului ca lumea a vrut sa descopere aromele specifice zonei. Emana putere, mister dar si o nota subtila de inocenta. Un parfum arabesc se diferentiaza de restul parfumurilor inca de la prima testare pe piele, oferindu-ti o “usa” deschisa catre ceva nou, necunoscut inca.
Parfumuri de nisa. Ele nu se tem sa ofere propuneri riscante si transgresive, pariind adesea pe creatii cu ingrediente sofisticate si elitiste. Inaltarea si condimentele stabilesc, de asemenea, tendinte.
De la lumini trecem la umbre si mentionarea fenomenului trist de imitatie a parfumurilor si a “echivalentei” care copiaza fara a rosi cele mai de succes parfumuri, intr-un atac impotriva artei si creatiei originale.
Actele de justitie si sentintele grele incep sa soseasca peste tot in lume, pentru a-i opri pe cei care imita. Unele contrafaceri sunt, de asemenea, popularizate, in principal in piete si pe internet, cu ingrediente fara controale de calitate adecvate care pot genera probleme respiratorii si afectiuni severe ale pielii.