In functie de timpul de fermentare si de temperatura la care se efectueaza, gustul kombucha poate varia. Astfel, daca suntem in cautarea unei arome usoare, idealul este ca acesta sa se odihneasca timp de aproximativ sapte zile. Cu toate acestea, daca suntem in cautarea pentru o aroma mai intensa si acida,trebuie sa o lasam timp de zece sau paisprezece zile. Vrei sa stii cum poti pregati aceasta bautura acasa? Noteaza. Cu greu aveti nevoie de ingrediente si ustensile, deoarece continutul kombucha este foarte simplu de realizat.
Este nevoie doar de un recipient de sticla, frunze de ceai (verde sau negru), zahar si o cultura activa de drojdie si bacterii.
Ar trebui sa pregatiti ceaiul ca de obicei, incalzind apa intr-o cratita si introducand frunzele. In timpul prepararii ceaiului, mergeti sa introduceti zaharul pana cand se dizolva. Apoi lasati-o sa se raceasca.
Apoi introduceti ceaiul cu zahar in recipientul de sticla impreuna cu cultura. Va trebui sa acoperiti acest amestec prin acoperirea deschiderii recipientului de sticla cu o carpa poroasa si curata. Sprijiniti-l cu un cauciuc, astfel incat praful si bacteriile sa nu poata intra. Acest amestec ar trebui sa stea si sa fermenteze timp de aproximativ zece zile. Dupa acest timp se va forma un lichid aromat picant deasupra culturii care este formata dintr-o colonie de bacterii. Deoarece temperatura este esentiala pentru ca fermentarea sa fie efectuata corect, evita expunerea la lumina soarelui si la temperaturi extrem de calde si reci.
Veti observa ca se formeaza un strat alb pe suprafata, ceea ce inseamna ca procesul de fermentare este corect. Pot aparea, de asemenea, particule maro. Nu va faceti griji, ele fac parte din drojdii si le puteti elimina fara a afecta gustul sau proprietatile kombucha.
Originea numelui
Japonia
Numele “kombucha” este japonez,deoarece kombu (昆布z) inseamna “alge marine”, iar terminatia cha (茶) inseamna “ceai”, adica “ceai de alge marine”, datorita asemanarii sale cu o alga. [2]
Originea kombucha
China
Unii autori sugereaza ca originea acestei ciuperci ar putea fi chineza.
In China exista scripturi care mentioneaza ciuperca ceaiului din timpul dinastiei Han, in jurul anului 206 i.Hr..C.
Unii autori mentioneaza ca este o inventie a unui medic coreean.
O legenda spune ca a existat un medic coreean sau chinez pe nume Kombu, care a fost atat de faimos incat in anul 415 imparatul japonez Inkio,bolnav mortal, l-a chemat in ajutor. Medicul a ajuns in Japonia cu “ceai Kombu” si a salvat viata imparatului. Conform acestei versiuni, kombucha ar proveni de la numele doctorului Kombu.
Chinezii au apreciat ciuperca pentru proprietatea sa de a echilibra energia vitala si imbunatatirea digestiei. Ca toate aceste lucruri, medicii chinezi au pastrat ciuperca nemuririi si longevitatii secreta, dar fara nici un rezultat, deoarece oricine are ciuperca poate obtine bautura numai lasand in repaus timp de cateva saptamani. Pe suprafata sa va creste noua ciuperca. Din China ciuperca ceaiului s-a raspandit mai tarziu in alte tari vecine datorita manciuriilor si in acest fel este cunoscuta in Rusia, Japonia, Coreea, India etc.