Persoane fizice sau juridice, toate sunt afectate la momentul la care la nivel economic se produc dezechilibre majore care pun in pericol stabilitatea financiara si cresc rata de nesiguranta. Cresterea brusca, la nivel general, a preturilor sau inflatia este un factor care indica cel mai clar care este situatia fiscala, monetara sau economica dintr-o anumita societate. Cu cat rata de inflatie este mai ridicata, cu atat problemele incep sa apara tot mai frecvent, nivelul de trai scade si toate grupurile sunt expuse la un risc crescut de declin, implicit companiile, indiferent de nivelul lor.
Afla mai multe despre inflatie, fii la curent cu situatia actuala, dar si cu amenintarile care se pot instala, si dezvolta preventiv un plan de protectie pentru afacerea ta, in cazul in care nivelul acesteia atinge cote alarmante.
Ce este inflatia?
Daca ar fi sa definim acest fenomen intr-un singur cuvant, acesta ar fi scumpiri. Scumpiri bruste ale tuturor lucrurilor absolut necesare, de la alimente, la utilitati, combustibil, servicii si nu numai. Inflatia este, in consecinta, o reactie eminenta la proceduri si alegeri deficitare in gestionarea bugetelor publice sau de evenimente cu mare insemnatate la nivel local. Se manifesta ca un dezechilibru economic masiv, fiind caracterizata in principal de scaderea puterii de cumparare, atat a persoanelor fizice, cat si a companiilor.
Fii la curent cu cauzele care pot produce o crestere brusca a inflatiei
Factorii declansatori pentru o astfel de situatie pot fi multipli si de mai multe niveluri. Pe plan local, national sau international, cresterea masei monetare este o cauza eminenta a cresterii ratei inflatiei. Atunci cand se produc prea multi bani, fara a se tine cont de cerere, problemele fiscale nu intarzie sa apara.
O alta cauza principala o reprezinta devalorizarea monedei nationale, consecinta a instabilitatii monedei de circulatie internationala. Cu cat valuta este mai scumpa, cu atat si preturile vor atinge cote mai ridicate.
O cerere mult prea mare sau incapacitatea de a mai acoperi cereri obisnuite de la nivel global sunt de asemenea chestiuni importante care conduc la acelasi rezultat. Pentru a restabili un echilibru intre cerere si oferta, limitarea accesului la bunul vizat este una dintre cele mai eficiente solutii. De asemenea, si cand anumite resurse se reduc considerabil sau cand accesul la acestea se face mai greu decat in alte contexte, este absolut necesar sa se reduca rata de consum, iar acest lucru se poate obtine cel mai usor prin majorarea preturilor.
Ia-ti din timp toate masurile de preventie existente pentru a-ti putea proteja afacerea de astfel de situatii
Chiar daca nu pare, o crestere a ratei de inflatie iti afecteaza in mod direct compania si asta inseamna ca trebuie sa fii pregatit oricand pentru un astfel de soc economic, in asa fel incat instalarea lui sa nu iti cauzeze prejudicii insemnate.
Pentru a nu fi luat prin surprindere atunci cand un nou val de scumpiri apare, exista cateva chestiuni de care poti tine cont in mod preventiv. Incepe prin a automatiza anumite procese, astfel incat, pe viitor, sa scapi de plata salariilor. De asemenea, poți sa reduci pe cat posibil cheltuielile de care te poti lipsi. Spre exemplu, daca exista anumite activitati de care functionarea firmei tale nu depinde in mod direct, le vei putea limita sau elimina complet, astfel incat sa poti face economii insemnate de pe urma lor. Orienteaza-te catre investitii inteligente care sa aiba un randament bun in viitor. Nu in ultimul rand, concentreaza-te pe surse de finantare alternative, care sa fluidizeze gestionarea bugetelor pe termen lung. Serviciile de factoring, scontare sau micro-creditare oferite de Omnicredit sunt niste exemple foarte viabile in acest sens.