Wednesday, 19 March, 2025

RULMENȚII – noțiuni de bază


Rulmenții și microparticulele

Performanțele rulmenților pot fi grav afectate de particulele minuscule. Particulele cu dimensiuni reduse, de până la 0,005 mm pot cauza adevărate daune. Pentru a preveni astfel de probleme, e bine să folosim un mediu curat pe toată durata de asamblare a rulmenților. Evitați expunerea rulmenților în orice mediu în care pot fi prezente particule. Odată ajunse în interiorul rulmenților, astfel de particule pot provoca zgârieturi, abraziuni și scurtarea duratei de viață. De asemenea, pot genera zgomot și vibrații. 

 

Pentru a preveni pătrunderea particulelor în oricare din spațiile din interiorul rulmenților, este important să respectați cu atenție următoarele proceduri:

  • Păstrați zona de manipulare a rulmenților cât mai curată posibil.
  • Nu scoateți rulmenții din ambalajul lor decât înainte de utilizare. Dacă mutați rulmenții într-o cutie, asigurați-vă că aceasta este curată și are capacul închis
  • Nu folosiți niciodată un rulment care a fost scăpat pe jos. Acesta poate să fi suferit zgârieturi, iar în timpul utilizării va genera un nivel ridicat de zgomot.
  • Dacă utilizați o cârpă umezită cu un agent alcoolic pentru a curăța depunerile uleioase înainte de a aplica adeziv pe un rulment, cum ar fi uleiul anticoroziv din inelele interioare și exterioare, nu înmuiați excesiv cârpa cu agentul de curățare. Însuși agentul lichid s-ar putea scurge în rulment, transportând particule odată cu acesta. Stoarceți mereu cârpa înainte de utilizare.
  • Când aplicați un lubrifiant pe circumferința exterioară a unui rulment, asigurați-vă că lubrifiantul nu este contaminat.
  • Nu manipulați rulmenții într-un loc în care ar putea fi expuși direct la aerul din exterior. Un vânt ușor poate aduce praf și alte particule care se depun cu ușurință pe rulment.

 

Rulmenții și rugina

Rulmenții pot rugini ușor, fiind fabricați din metal. Așadar tratamentul lor necesită anumite precauții:

  • Când manipulați rulmenții, utilizați clești sau mănuși, care nu lasă scame
  • Dacă trebuie să folosiți totuși mâinile goale, mai întâi asigurați-vă că sunt curate. Apoi aplicați un ulei mineral de calitate pe vârful degetelor înainte de a atinge rulmenții. Nu folosiți cremă de mâini, deoarece poate provoca rugină.
  • Dacă un arbore este murdar la suprafață, rugina poate apărea între arbore și rulment după ce acestea sunt montate. Așadar, este important să vă asigurați că arborele nu are urme de amprente și de transpirație.
  • Alegeți un loc uscat atunci când manipulați rulmenții. Puneți întotdeauna cutia rulmentului pe un raft sau pe un palet. Evitați să așezați cutia direct pe podea sau în alte locuri umede sau murdare.
  • Evitați depozitarea rulmenților în apropierea aparatelor de climatizare și expunerea lor la lumina directă a soarelui, pentru a evita ruginirea acestora.
  • O variație mare de temperatură poate genera condensare pe rulmenți. În condiții mai reci, lăsați rulmenții să ajungă la temperatura camerei înainte de a-i despacheta.
  • Rulmenții pot rugini când clorofluorocarburile de la echipamentele de curățare sunt supraîncălzite și transformate în clor. Vă recomandăm să depozitați rulmenții într-un mediu încălzit și ventilat corespunzător.
  • Lacul folosit la impregnarea bobinajului motorului poate cauza ruginirea rulmenților, atunci când acidul generat de gazul de lac este absorbit în grăsimea rulmentului. Asigurați-vă că testați această situație înainte să o folosiți. 

 

Montarea rulmenților

Atunci când rulmenții sunt montați incorect, bilele vor provoca brinelarea căii de rulare și vor afecta performanța și durata de viață a rulmentului. Aceste amprentări (deformări, zgârieturi echidistante datorate elementelor de rulare) cu o adâncime de până la 0,1 micron vor crește atât nivelul de zgomot, cât și cuplul.

 

Mai multe reguli generale se aplică atunci când montați rulmenții. Atunci când asamblați un rulment pe axul său sau într-o carcasă, este esențial să nu se aplice nicio forță asupra bilelor. Când montați un rulment pe un arbore, apăsați întotdeauna inelul interior. Când montați într-o carcasă, apăsați inelul exterior. Nu aplicați niciodată forța pe inelul exterior atunci când montați pe un arbore, respectiv pe inelul interior atunci când montați într-o carcasă. În niciun caz, să nu aplicați niciodată o sarcină de șoc.

  • Când introduceți manual un arbore într-un rulment prin alezarea acestuia, nu forțați arborele, deoarece poate provoca brinelare rulmentului.
  • După lipirea rulmentului de o carcasă folosind un ghidaj prin gaura rulmentului, dacă nu scoateți ghidajul cu atenție, poate cauza brinelare rulmentului.
  • Când sunt asamblate motoarele, rulmenții pot fi atrași de magnet și pot lovi un alt obiect, provocând indentări ale corpurilor de rostogolire pe căile de rulare
  • Pentru a evita acest lucru, țineți arborele motorului în palmă și introduceți cu atenție rotorul. În cazul montajului automat, utilizați un cilindru de aer și acționați constant ansamblul. Atenție, rulmenții sunt afectați foarte ușor de forțele de șoc. 

 

Efectele potrivirii rulmenților

Jocul arborelui cotit

Scopul principal al unei potriviri de interferență fie între inelul interior al unui rulment și un arbore sau între inelul exterior și o carcasă este de a preveni alunecarea. Atunci când are loc alunecarea sau fluajul, este împiedicată funcționarea corectă a rulmenților datorită frecării anormale, a generării de căldură și a unei posibile pătrunderi de particule abrazive în rulment.

 

Jocul inelului de rotație interior sau exterior după potrivirea de interferență

Secțiunea transversală a inelelor interioare și exterioare ale unui rulment în miniatură este atât de subțire încât configurația arborelui și a carcasei este oglindită direct de inelele de rulment. În cazurile în care arborele sau carcasa nu sunt rotunde sau dacă arborele sau carcasa sunt zgâriate sau conțin particule străine, inelul alăturat va reflecta această condiție. Acest lucru va face ca rulmentul să devină zgomotos, să-i fie scurtată durata de viață, iar performanța acestuia se va diminua.

 

Eroare de aliniere

Alinierea necorespunzătoare sau înclinarea unui inel în raport cu celălalt pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra performanței și a duratei de viață a rulmenților. În cazul alinierii greșite a curselor rulmentului, bilele urmăresc un traseu necircular. Alinierea eronată mai mare de ¼ grad poate duce la o defecțiune timpurie. Alinierea necorespunzătoare admisă într-un rulment este determinată de jocul său radial și de valoarea curburii sale.