Saturday, 13 April, 2024

Sarcina si miturile sale


Prima sarcina pentru unele femei poate sa debuteze cu o scadere in greutate, astfel ca acestea ajung de multe ori sa fie ingrijorate si sa se simta iresponsabile ca nu mananca cat pentru doi, ca nu se ingrasa, ca nu se umfla si ca nu vomita decat dimineata.

Asa cum niciun copil nu seamana cu celalalt, nicio sarcina nu va semana cu celelalte. Unele femei iubesc perioada sarcinii, in timp ce pentru altele este un chin permanent, fizic si psihic prin greata, kilograme in plus, picioare umflate, depresie. La ce poti sa te astepti atunci cand afli ca esti insarcinata?

Cel mai probabil multe lucruri pe care le vei citi sau le vei auzi nu vor fi valabile si in sarcina ta. Poti avea sau nu anumite simptome, insa, exista o serie de mituri legate de sarcina pe care cineva iti poate recomanda sa le respecti. Iata, impreuna cu doctormit.ro care sunt cele mai frecvente mituri despre sarcina.

Sa mananci in sarcina cat pentru doi. Presiunea de a manca cat pentru doi este total nejustificata deoarece corpul isi va adapta nevoile si este posibil sa ti se faca foame mai des, astfel ca nu ai de ce sa mananci o data cat pentru doi deoarece vei manca mai des atunci cand organismul iti va cere acest lucru.

Greata matinala apare in primele trei luni de sarcina. Senzatia de greata si varsaturile sunt simptome foarte frecvente in sarcina, dar nu este obligatoriu ca ele sa apara doar dimineata si nu trebuie sa se termina neaparat din luna a patra.

Forma burtii iti poate spune sexul copilului. Metodele babesti prin care poti afla sexul copilului sunt nenumarate. Insa, cele mai multe dintre ele se invart in jurul burtii. Astfel, se spune ca daca ai burta joasa e baiat, iar burta inalta e fata. Multe persoane se ofera sa ghiceasca sexul copilului dupa forma burtii, daca iti presara sare in cap, desi ai facut deja mai multe ecografii care au stabilit clar sexul copilului.

Sexul din timpul sarcinii poate afecta copilul. Este foarte important sa intelegem ca in acest sens nu exista nicio baza medicala, insa, daca simtiti nevoia, discutati cu partenerul si cu medicul care urmareste sarcina. Categoric daca va exista un pericol pentru sarcina, medicul va recomanda sa renuntati pentru o perioada la activitatea sexuala. Insa, de cele mai multe ori, nu este cazul iar activitatea sexuala este chiar recomandata.

Sportul este interzis in sarcina. Dimpotriva, activitatea fizica este recomandata pentru o sarcina cat mai placuta si confortabila, dar si pentru o nastere mai usoara si o recuperare mai rapida.

Exista alimente interzise care pot provoca pierderea sarcinii. Acesta nu este decat un mit, astfel ca, gravidele isi pot urma instinctul si pot consuma ce alimente le cere organismul.

Cofeina este interzisa in sarcina. Cafeaua poate fi consumata in sarcina, insa, un numar de 3 sau 4 cani pe zi pot deveni intr-adevar daunatoare pentru mama si copil.

Cat despre adevarul despre sarcina, este interzis fumatul, iar ca sa eviti un sevraj dur de nicotina in timpul sarcinii, ar fi de preferat sa te lasi de fumat chiar in momentul in care iti propui sa devii mama.

Poti descoperi informatii suplimentare in urmatorul videoclip DoctorMIT: