Saturday, 14 September, 2024

Servicii funerare – Obiceiuri la parastase


Când vine vorba de realizarea unor servicii funerare, tradițiile sunt cele mai importante aspecte. Unul dintre cele mai practicate obiceiuri este parastasul, care este realizat imediat după conducerea pe ultimul drum a persoanei care a trecut în neființă. Cuvântul este derivat din limba greacă și semnifică dorința de a fi alături de cineva, mai ales în momentele de cumpănă.

În cultura creștin-ortodoxă moartea unei persoane dragi este comemorată o perioadă lungă de timp. Oamenii cred că amintirea celor decedați va rămâne pururi vie dacă aleg să-i pomenească în rugăciuni și să realizeze constant parastase si pomeni.

Iată datele frecvente pentru prăznuirea celor adormiți și semnificațiile pe care le poartă:

–       La trei zile – Pomenirea la trei zile după înmormântare are legătură cu Învierea Domnului și Sfânta Treime. De asemenea, se spune că sufletul celui decedat începe să treacă cele 24 de vămi ale văzduhului. Tocmai de aceea, e important ca cei apropiați să se roage pentru el, pentru a fi primit în Împărăția Cerurilor.

–       La nouă zile – În ceasul al nouălea, Domnul, înainte de a se ridica la ceruri a promis tâlharului aflat pe cruce că va ajunge în rai. În ziua a noua, familia pomenește decedatul pentru a putea trece cu ușurință de judecata finală.

–       La 40 de zile –  După șase săptămâni de la Înviere, Domnul s-a înălțat la cer. De asemenea, sufletul decedatului ajunge în fața Sfintei Treimi, care hotărăște unde va fi trimis în funcție de păcatele acumulate în timpul vieții. Tocmai de aceea, este una dintre cele mai importante prăznuiri.

–       La trei, șase și respect nouă luni – Pentru a cinsti Sfânta Treime.

–       La șapte ani – Este ultima pomenire realizată pentru a aminti de cel care a trecut în neființă. Numărul șapte are legătură cu cele șapte zile ale creației.

 

Servicii funerare – Sărbători dedicate comemorării celor decedați

Pe lângă datele stabilite de pomenire după înmormântarea celui decedat, Biserica Ortodoxă a stabilit și câteva sărbăbători importante:

–       Moșii de iarnă – La sfârșitul lunii februarie se realizează pomenirea celor adormiți. Este un moment cu o încărcătură emoțională foarte puternică, tocmai datorită semnificației pe care o poartă. Are o strânsă legătură cu Judecata de Apoi, la care trebuie să participe atât cei vii, cât și cei trecuți în neființă. Credincioșii nu trebuie să lucreze de sâmbăta morților, ci doar să ofere mâncare de pomană. De asemenea, morții decedați de mai puțin de un an trebuie pomeniți într-un pomelnic separat.

–       Moșii de vară – Sărbătoriți în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, pe 11 iunie. Spre deosebire de moșii de iarnă, sunt pomeniți toți cei care au trecut la cele veșnice. Credincioșii trebuie să meargă de dimineață la biserică pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Mai apoi, se dă de pomană celor fără posibilități. Unele obieceiuri le putem gasi si la adresa www.beelsamen.ro, de unde putem afla ca se împodobesc mormintele cu flori de tei și frunze de nuc, iar preparatele sfințite sunt oferite în vase de lut sau lemn. O veche tradiție spune că într-o asemenea zi nu trebuie să treci printr-o răscruce de drumuri sau să mergi la fântână. De asemnea, femeilor le este interzis să tricoteze pentru că se spune că morții nu se vor bucura de colacii dați de pomană.

–       Moșii de toamnă – Între 26 octombrie și 8 noiembrie. Într-o asemenea zi, cei rămași în viață se gândesc la cei care au plecat de lângă ei și se roagă pentru iertarea păcatelor. Dau de pomană și așază la morminte cel puțin două lumânări.

 

Pentru a te asigura că respecți întocmai tradițiile e recomandat să apelezi la ajutorul preotului și a unei firme de pompe funebre. Specialiștii te vor ajuta să realizezi totul după obicei.

Apelează cu încredere la servicii de calitate!