Monday, 02 December, 2024

Simptomele si cauzele sindromului de tunel carpian


Tunelul carpian este un pasaj ingust compus din oase si ligamente, ce se afla in incheietura mainii. Prin acest pasaj trec noua tendoane si nervul median, unul dintre principalii nervi ai membrului superior. In timp ce tendoanele asigura miscarea degetelor mainii, nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a degetelor I-IV. Totodata, nervul median inerveaza unii muschi ai mainii ce se ocupa cu realizarea miscarilor fine.

Atunci cand tunelul carpian este ingustat din cauza ingrosarii tendoanelor sau a altor structuri, nervul median devine comprimat, provocand diferite simptome. Aceasta afectiune poarta denumirea de sindromul de tunel carpian (STC).

​Simptomele sindromului de tunel carpian

Furnicaturi si durere

Primele simptome ale acestei afectiuni sunt furnicaturile si durerea resimtite in principal in primele patru degete ale mainii. La inceput, se simt noaptea sau dimineata, la trezire. In timpul zilei, cand tii lucruri, cum ar fi un telefon, o carte sau chiar volanul masinii, s-ar putea sa ai senzatie de ace in mana afectata. De obicei, scuturarea sau miscarea mainii ajuta la indepartarea acestor senzatii.

Slabiciune

Pe masura ce starea maladiei progreseaza, vei incepe sa iti simti mana slabita, lipsita de putere, astfel ca iti va fi greu sa faci o strangere sau sa prinzi lucruri. S-ar putea chiar sa scapi lucruri din mana sau sa intampini dificultati in a efectua diferite sarcini ce implica miscari fine, cum ar fi incheierea nasturilor unei camasi.

Amorteala

Sindromul de tunel carpian poate induce, de asemenea, o senzatie de amorteala la nivelul mainii. Multi oameni care se confrunta cu aceasta maladie isi simt degetele umflate, desi nu exista umflare, sau prezinta dificultati in a face diferenta intre cald si rece.

​Cauzele sindromului de tunel carpian

In cele mai multe cazuri, sindromul de tunel carpian nu are o singura cauza definitiva. Insa se stie ca aceasta maladie tinde sa apara la persoanele care isi folosesc intens mainile si incheieturile mainilor. Din cauza suprasolicitarii mainii, tendoanele din tunelul carpian se pot inflama, punand presiune asupra nervului median, ceea ce duce la aparitia simptomelor. Simptomele pot aparea in ambele sau intr-o singura mana (mana dominanta este de obicei cea afectata).

​Factori de risc

Sindromul de tunel carpian este de trei ori mai des intalnit la femei decat la barbati. Totodata, exista anumite probleme de sanatate care cresc riscul de aparitie a afectiunii, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul si artrita reumatoida. Se stie, de asemenea, ca STC este destul de frecvent la femeile insarcinate din cauza modificarilor nivelurilor hormonale. Entorsele si microtraumatismele repetate la nivelul mainii pot si ele sa creasca riscul de sindrom de tunel carpian.

​Ce se intampla daca nu te tratezi?

Conform celor de la Vitta Clinic, STC este o boala progresiva, prin urmare va evolua spre agravare. La inceput, simptomele vin si dispar, insa in timp, pe masura ce starea se deterioreaza, vor fi mereu prezente. Durerile vor deveni tot mai severe. Daca nu este tratata la timp, boala poate duce la atrofierea muschilor inervati de nervul median si la invalidarea pacientului prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele I-IV.