Saturday, 14 September, 2024

Smochinul – un copac fructifer uşor de întreţinut în grădina ta


Smochinul este un pom fructifer cu fructe ce au nenumărate beneficii pentru sănătate şi un aport de vitamine mult mai mare faţă alte soiuri. Cunoscut şi sub denumirea de ficus carica, acesta este un pom original din zonele subtropicale din vestul Asiei şi al Orientului Mijlociu. Acesta s-a aclimatizat foarte bine şi în România, având şanse foarte mari să se dezvolte fără probleme în zonele mai calde din est sau sud.

Pe lângă fructele pe care le produc în fiecare an, un smochin poate fi utilizat şi pentru a decora grădină, lucru ce se datorează aspectului unic pe care frunzele sale îl prezintă şi a coroanei bogate. Din fericire nu este un pom greu de întreţinut, având nevoie de doar câteva intervenţii mai ales în primii ani de viaţă, până în momentul în care se va dezvolta şi va căpăta o rezistenţă mai mare împotriva elementelor.

Cum se întreţine un smochin?

– Lumină – plantarea smochinului se realizează într-o zonă cu cât mai multă lumină. Acesta are nevoie de cel puţin 6 ore de soare, dar şi un teren uşor drenabil.

– Alegerea locului potrivit de plantare – un smochin are nevoie de un loc în grădină care să fie ferit de vânturile puternice, dar şi de îngheţ iarna. La valori sub -12 grade Celsius, crengile tinere pot fi afectate drastic, fiind necesar să fie tăiate în primăvara pentru a-i permite să se dezvolte corespunzător.

– Umiditate – smochinul este un pom care iubeşte apă, mai ales în lunile de secetă. Nu este indicat să exageraţi în această privinţă, deoarece există posibilitatea că rădăcinile să putrezească. Este recomandat să săpaţi puţin la baza acestuia pentru a vedea dacă solul este umed. Dacă la 5 cm adâncime se observă că terenul este uscat, va fi necesar să suplimentaţi aportul de apă.

– Fertilizare – la fel ca şi în cazul altor pomi, şi acesta are nevoie de îngrăşăminte pentru a se dezvolta. În magazinele de specialitate se găsesc fertilizanţi speciali, putând fi aplicate o dată la 4 – 6 săptămâni.

– Tăierea smochinului – un smochin are nevoie de tăieri regulate, mai ales în perioada de primăvară, pentru a-l curăţa de crengile uscate, dar şi pentru a-i da forma dorită. Aceste operaţiuni se realizează în perioada de repaus vegetativ, deoarece în vegetaţie îi poate fi afectată productivitatea şi pot creşte şansele de a se îmbolnăvi.

– Stropiri regulate – este un pom sensibil la anumite boli şi dăunători, de aceea trebuie să beneficieze de stropiri regulate mai ales în perioadele ploioase, atunci când acarienii şi bolile fungice se pot dezvolta foarte mult.

Smochinul este un pom cu multe beneficii pentru sănătate, ce nu trebuie să lipsească din curtea nimănui. Poate ajuta la menţinerea unei diete echilibrate prin consumul fructelor proaspete, uscate sau sub formă de dulceaţă. Poate ajuta şi la menţinerea controlului greutăţii, datorită fibrelor pe care le are, dar şi a aportului natural de zahăr (fructoză), fiind absorbit de organism într-un mod mai lent. Sănătatea este principalul obiectiv al oricărei persoane, de aceea un smochin poate fi cea mai bună variantă pentru a întreţine acest stil de viaţă.