Monday, 25 September, 2023

Stii ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta?


Schimbarile de culoare a urinei ne pot oferi indicii importante despre statusul corpului. Astfel, urina ne poate dezvalui ce am mancat, cat de multe lichide am consumat si ce boli am putea avea.

Analiza urinei este una dintre substantele care circula in organism, incluzand bacterii, excesul de proteine si zahar care pot fi determinate cu ajutorul acesteia. Urina este o parte importanta a corpului. Rolul urinei este de a inlatura apa in exces si resturile solubile in apa pe care rinichii le filtreaza din corp. Ea este responsabila de inlaturarea toxinelor care, de altfel, fara urina, ar fi extrem de daunator pentru organism.

In momentul in care ne dam seama ca urina si-a schimbat culoarea, acest lucru se poate datora alimentelor pe care le-am consumat in ziua respectiva. Insa, acest lucru, poate fi si un semn al unei conditii mai serioase, cum ar fi o infectie sau un cancer. De aceea, e foarte important sa urmarim culoarea urinei si sa aflam motivele care stau la baza schimbarii culorii.

Doctormit.ro ne spune ca urina are culoarea galbena de obicei, iar acest lucru se datoreaza unui pigment care se numeste urocrom. Culoarea urinei variaza in mod normal de la galben pal pana la chihlimbar inchis, totul depinzand de concentratia acesteia. Insa, sunt situatii in care urina se poate schimba la culoare, iar o culoare anormala nu este neaparat un semnal de alarma.

Asadar, sa vedem in cele ce urmeaza ce semnifica culoarea urinei in cazul in care vom consuma anumite alimente.

Culoarea rosie a urinei nu inseamna ca poate fi ceva grav mai ales daca ai consumat recent sfecla, afine sau rubarba. Cu toate acestea, este posibil sa ai sange in urina. De aceea, este important sa mergi la medic pentru a vedea daca ai o boala renala, tumora, infectie, probleme ale prostatei sau chiar intoxicatie cu mercur.

Culoarea portocalie a urinei poate fi determinata de un consum insuficient de apa. De altfel, poate fi de la un colorant alimentar sau sa ai o boala hepatica sau de la vezica urinara.

Urina albastra sau verde este ceva diferit. Exista o boala genetica rara care poate transforma culoarea urinei in verde sau albastru, ceea ce pot face si anumite bacterii din urina. Cel mai probabil este un colorant alimentar sau un efect al unui medicament. Important este sa nu ne panicam si sa mergem la medic.

Urina de culoare mov sau violet nu este ceva care sa vezi in vasul de toaleta in fiecare zi. Cu toate acestea, puteti obtine violet sau urina mov daca mananci atat sfecla cat si metilen colorant albastru in acelasi timp ( dar in cantitati mici).

Descopera informatii suplimentare din urmatorul videoclip DoctorMIT: