Cand vine vorba de joaca copiilor, exista o multitudine de activitati ce pot fi executate de acestia, fara sa se plictiseasca. In functie de varsta dar si de genul copilului, poti alege si jucarii cu care acestia se pot juca in timpul cand nu te poti ocupa de ei. Plastilina este de exemplu o jucarie foarte interesanta pentru cei mici.
Jucarii fizice
Acestea sunt acele jucarii si jocuri in care predomina viteza, puterea, rezistenta. Acestea sunt jocurile pe care copilul le efectueaza de obicei ca grup, ceea ce favorizeaza relatia cu ceilalti. In plus, acest tip de jocuri ajuta sa se distreze testandu-si abilitatile fizice si imbunatatind controlul propriului corp. Printre aceste tipuri de jucarii si jocuri se numara: ascunzatoarea, fotbalul, zornaitorii, bicicletele, toboganele, leaganele…
Jucarii manipulatoare si de constructie
Sunt jucarii care dezvolta controlul cu degetele, reflexele, precizia, coordonarea mana-ochi, capacitatea auditiva…
Copilul trebuie sa potriveasca sau stiva piese diferite.
In cadrul acestui tip de jucarii sunt incadrate: constructii, puzzle-uri, lego..
Jucarii simbolice
Ele sunt cele cu care copilul reprezinta roluri ale altor personaje. Joaca: medici, tati si mame, profesori, magazine… (pot folosi de asemenea figurine de jucarie)
Jocul simbolic este, de asemenea, cel in care copilul ia unele lucruri ca si ar fi altele, de exemplu, bastonul de matura este ca si ar fi un cal sau un capac circular ca si un volan… Etc
Aceste tipuri de jucarii sunt fundamentale pentru copil, deoarece permit dezvoltarea imaginatiei, limbajului si creativitatii lor.
Jucarie simbolica:
- Stimuleaza comunicarea si cooperarea cu alti copii.
- Extinde capacitatea de a cunoaste lumea sociala si de munca a adultilor.
- Promoveaza dezvoltarea morala, vointa si asimilarea modalitatilor de conduita.
- Stimuleaza constientizarea de sine, dezvoltarea constientizarii personale.
- Ajuta la adaptarea sociala si emotionala.
Jocuri si jucarii de regula
Cu jucarii regula, copilul invata sa respecte regulile si sa se raporteze la ceilalti. Aceste jucarii dezvolta atitudini precum planificarea si strategia. Acestea sunt jucarii reguli, de exemplu: pergament, lac, sah si toate jocurile de masa, in general.
Setul de reguli:
Permite strategii de invatare si interactiunea cu ceilalti
Stimuleaza controlul agresiunii
Promoveaza utilizarea responsabilitatii si a democratiei
Jucarii educative
Acest tip de jucarii ofera divertisment, bucurie si ajuta la intelegerea si asimilarea continutului scolar, dezvoltand capacitati precum atentia, memoria, rationamentul, orientarea spatiala…
In aceasta linie de jucarii educationale sunt: puzzle-uri, carti de cuvinte, jocuri video didactice, jocuri Q&A…
Jucarii de grup sau de cooperare
Jucariile si jocurile de grup sau cooperatiste stimuleaza comunicarea copilului in grup, acceptarea altora, cresterea gradului de participare la activitatile scolare.
Jocul cooperativ promoveaza contactul fizic pozitiv si reduce contactul negativ, precum si comunicarile verbale negative. Stimuleaza cooperarea si generozitatea, face copilul pro-social.
De asemenea, stimuleaza comportamentul asertiv prin reducerea comportamentelor care pot fi agresive, negative si pasive. La randul sau, imbunatateste, de asemenea, acceptarea interrasiala.
Jocurile pentru copii sunt intotdeauna binevenite daca respecta cele trei lucruri esentiale: sunt sigure, sunt facute dintr-un material calitativ si care duc un aport de beneficii copilului. Un joc adecvat trebuie sa fie cel potrivit varstei fiecarui copil!