LEGO – una dintre cele mai educative jucării disponibile azi este si cea mai populara! Mai rar o asemenea combinatie, nu? Aptitudinile pe care copiii le învață prin joaca cu aceste mici piese sunt incredibile! Dacă nu ai considerat pana acum LEGO-urile ca fiind cu adevărat super educative, merita sa citeste avantajele din articolul de azi.
LEGO este pentru toate vârstele și pentru toate etapele de învățare. Piesele mari sunt ideale pentru bebelușii de la 9 luni in sus și mai mult, permițându-le acestora să învețe culori, forme și numararea. Există seturi simple pentru copii mici și seturi avansate, cu o mulțime de piese minuscule, pentru copii mai mari, adolescenți și chiar adulți. De asemenea, LEGO ajută copiii cu dizabilități, autism și alte întârzieri cognitive. Piesele sunt utilizate pentru a intări mușchilor de bază și a dexterității, pentru a invata culorile și pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, cum ar fi a imparti și face lucruri pe rând.
- Imaginație și creativitate
Fiecare creație Lego este o “formă de artă” – aici, imaginația celui mic este singura limită! Clădirile construite din piese Lego pot fi locul de pornire pentru aventuri, eroi, răufăcători, animale sau mai mult! Da-le timp, acorda-le un spatiu confortabil si imaginația celor mici va lucra mana in mana cu creativitatea. Copiii își pun imaginația la lucru, folosind joc dramatic și povestiri. Copiii devin creatori și folosesc roți, forme și chiar figuri pentru a-și materializa ideile. Nu este doar distractiv, ci și terapeutic.
- Joaca si cooperare
Cu aceste piese, cel mic invata ca totul coopereaza pentru a functiona corect – comunitatile, grupurile, interactiunile sunt ceva firesc in joaca cu LEGO.
Folosirea minifigurinelor și a pieselor LEGO cu alți copii le oferă celor mici aceleași abilități pe care le-ar învăța prin teatru sau din utilizarea unei case de păpuși.
Astfel, creațiile LEGO devin o formă de poveste. Micul calut ratacit este cel care încearcă să isi gaseasca grajdul, iar prietenii il ajută, pe parcurs. Sau o mamă are grijă de fiul ei care este dus la școală pentru ziua respectivă.
- Experimentare, răbdare, perseverență și perseverență
Poate par cuvinte mari sau notiuni pentru adulti, insa acesti termeni definesc foarte bine joaca cu piesele Lego. Spre deosebire de alte jucarii, cu Lego, cei mici sunt dispusi sa depășeasca mai usor frustrarea (atunci cand ceva nu “le iese bine”) și dobandesc persistență – explicatia este simpla: copiii care folosesc Lego în mod regulat învață să pună înapoi sau să reconstruiască ceva care a căzut în jos! Jocul cu Lego oferă o oportunitate de a încerca noi abilități, fără teamă de eșec! Când creațiile Lego pica jos, copiii învață că nu toate creațiile lor funcționează așa cum au fost planificate, dar știu că pot începe mereu din nou. De asemenea, cei mici trebuie să învețe să sorteze și să găsească piese – lucruri ce pot testa răbdarea și concentrarea acestora. Într-o lume in care suntem invatati ca putem fi satisfacuti instantaneu (si din cauza digitalizarii excesive), procesul de construcție le arată prichindeilor că este nevoie de timp pentru a obține rezultate bune.
Am vazut asadar trei directii principale in care pot fi grupate avantajele jocului cu LEGO. Desigur, lista completa se poate intinde mult si poate dezvolta: abilitatile motorii, increderea de sine, imbunatatirea logicii si abilitatii de a rezolva problemele, dezvoltarea limbajului etc. Si din fericire, singurul dezavantaj legat de jucariile LEGO apare cand calci pe ele… auuuu!
Te-am facut curios ? Vezi aici oferta completa de jucarii lego oferita de kizo.ro !