
Viitorii proprietari care au de gand sa isi cumpere o casa sau un apartament si care nu au posibilitati financiare pentru o astfel de achizitie apeleaza adesea la varianta creditului facut la banca. Din pacate, din multe puncte de vedere, aceasta optiune poate fi dezavantajoasa, din cauza perioadei extinse de plata de aproximativ 20-30 de ani.
Vestea buna este ca exista si o alternativa: aplicarea pentru rate la dezvoltator. Cei care vor sa se documenteze adecvat cu privire la tot ce inseamna ratele la dezvoltator, dar care vor sa vada si care este parerea expertilor imobiliari, pot citi in continuare.
In ce consta ratele la dezvoltator?
In prezent, exista o multime de persoane care nu au posibilitatea financiara de a achita pretul unui apartament, situatie in care multi aleg creditul la banca. Cu toate acestea, mai exista si o alta varianta, cea de a plati rata direct catre dezvoltatori. Aceasta optiune este avantajoasa mai ales pentru cei care nu pot aplica pentru un credit bancar.
De asemenea, spre deosebire de banca, dezvoltatorii nu impun anumite conditii de cumparare. Pentru ca nu este un domeniu reglementat, este important ca toata lumea sa fie atenta inainte sa semneze contractul.
Avantajele accesarii ratelor la dezvoltator
La fel ca la orice tranzactie imobiliara, este important ca toata lumea sa stie de dinainte care sunt aspectele de care trebuie sa tina cont, astfel incat sa anticipeze situatii de-a dreptul indezirabile. Printre avantajele ratelor la dezvoltator se numara si:
-
procesul de accesare a ratelor este mult mai simplu decat cel impus de creditul ipotecar;
-
flexibilitate crescuta, iar negocierea este permisa in ceea ce priveste ratele lunare, avansul, dar si a perioadei de timp in care locuinta va fi achitata;
-
nu se solicita acte care sa dovedeasca sursele de venituri, capacitatea de plata sau vechimea de munca;
-
pretul ratelor platite in fiecare luna este stabilit de comun acord cu proprietarul;
-
nu sunt necesare asigurarea locuintei si asigurarea de viata pentru cumparator;
-
apartamentul intra imediat in posesia cumparatorului;
-
exista posibilitatea achizitionarii unui apartament in tara, chiar daca veniturile obtinute sunt din strainatate;
-
achizitionarea apartamentului in rate se poate realiza chiar daca viitorul proprietar are deja alte rate la banca si chiar daca nu se califica pentru programul de Prima Casa.
Dezavantajele accesarii ratelor la dezvoltator
Inainte de semnarea contractului, potentialul proprietar trebuie sa se asigure ca stie si care sunt punctele slabe ale unei astfel de proceduri, printre care se numara si:
-
solicitarea unui avans mai ridicat decat in cazul unui credit imobiliar;
-
rate lunare mai ridicate;
-
viitorii proprietari trebuie sa se limiteze in ofertele pe care dezvoltatorii le pun la dispozitie;
-
riscul ca achizitorul sa nu poata plati suma de bani la timp;
-
riscul in ceea ce priveste evolutia lucrarilor locuintelor in curs de finalizare.
Cu alte cuvinte, fiecare tranzactie imobiliara are atat partile sale pozitive, cat si negative, ceea ce inseamna ca viitorul cumparator trebuie sa se documenteze adecvat cu privire la achizitie si sa opteze pentru varianta avantajoasa.