Tuesday, 14 January, 2025

Tot ce trebuie sa stii despre taierea cu laser


Exista trei tipuri principale de lasere utilizate in confectii metalice. Laserul CO 2 este potrivit pentru taiere, alezarea si gravare. Laserele cu neodim (Nd) si cu neodim ytriu-aluminiu-granat ( Nd:YAG ) sunt identice ca stil si difera doar prin aplicare. Nd este folosit si pentru matuire si acolo unde este nevoie de energie mare, dar repetitie redusa. Laserul Nd:YAG este utilizat acolo unde este nevoie de o putere foarte mare si pentru alezurire si gravare. Atat laserele CO 2 cat si Nd/Nd:YAG pot fi utilizate pentru sudare. Suna complicat? Ei bine, pentru unele persoane aceasta este o pasiune. Mai jos, va explicam tot ce trebuie sa stiti despre taierea cu laser.

Cum functioneaza un laser si ce rol are?

Daca tot ce vreti este sa taiati prin intermediul unei firme anumite piese, accesati servicii taiere laser de la terqua. Daca sunteti interesati si de proces, va prezentam mai multe informatii. Laserele cu CO 2 sunt de obicei ghidate prin trecerea unui curent prin amestecul de gaze (excitate in curent continuu) sau folosind energie de radiofrecventa (excitate cu RF).

Metoda RF este mai noua si a devenit mai populara. Deoarece modelele de curent continuu necesita electrozi in interiorul cavitatii, acestea pot intampina eroziunea electrozilor si placarea materialului electrodului pe sticla si optica. Deoarece rezonatoarele RF au electrozi externi, ele nu sunt predispuse la aceste probleme. Laserele CO2 sunt utilizate pentru taierea industriala a multor materiale, inclusiv titan, otel inoxidabil, otel moale, aluminiu, plastic, lemn,  ceara, tesaturi si hartie. Laserele YAG sunt utilizate in principal pentru taierea si insemnarea metalelor si ceramicii.

Pe langa sursa de alimentare, tipul de flux de gaz poate afecta si performanta. Variantele obisnuite ale laserelor cu CO2 includ fluxul axial rapid, fluxul axial lent, fluxul transversal si placa. Intr-un rezonator cu flux axial rapid, amestecul de dioxid de carbon, heliu si azot este vehiculat cu viteza mare de catre o turbina sau o suflanta. Laserele cu flux transversal circula amestecul de gaz cu o viteza mai mica, necesitand o suflanta mai simpla. Rezonatoarele racite cu placi sau prin difuzie au un camp de gaz static care nu necesita presurizare ceea ce duce la economii la inlocuirea turbinelor si a articolelor din sticla.

Generatorul laser si optica externa (inclusiv lentila de focalizare) necesita racire. In functie de dimensiunea si configuratia sistemului, caldura reziduala poate fi transferata de un lichid de racire sau direct in aer. Apa este un lichid de racire utilizat in mod obisnuit, de obicei circulat printr-un racitor sau un sistem de transfer de caldura.

Un microjet laser este un laser ghidat cu jet de apa in care un fascicul laser pulsat este cuplat intr-un jet de apa de joasa presiune. Acesta este folosit pentru a efectua functii de taiere cu laser in timp ce utilizati jetul de apa pentru a ghida fasciculul laser, la fel ca o fibra optica, prin reflexia interna totala. Avantajele acestui lucru sunt ca apa indeparteaza si resturile si raceste materialul. Avantajele suplimentare fata de taierea traditionala cu laser „uscata” sunt viteze mari de taiere, taiere paralela si taiere omnidirectionala.