Saturday, 20 July, 2024

Transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate: Importanta si necesitatea apelarii la firme autorizate


Transcrierea unui certificat de nastere emis in strainatate este un proces esential pentru recunoasterea legala a nasterii unui copil cu parinti cetateni romani in Romania. Acest demers nu doar ca legalizeaza statutul copilului in fata autoritatilor romane, dar permite si obtinerea documentelor oficiale necesare, cum ar fi pasaportul romanesc. Fara acest proces, nasterea nu este recunoscuta in Romania, ceea ce poate crea numeroase probleme legale si administrative pe termen lung. In acest articol, vom explora detaliat de ce este necesara transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate si de ce este recomandabil sa apelati la firme autorizate, cum ar fi centruldevize.ro, pentru a gestiona acest proces.

De ce este necesara transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate?

Un certificat de nastere emis de autoritatile straine, al unui copil cu parinte/parinti cetatean/cetateni romani, are valoare legala in Romania doar daca este transcris in registrele de stare civila romane. Aceasta transcriere este esentiala din mai multe motive:

 1. Recunoasterea legala a nasterii: Fara transcriere certificat de nastere, nasterea copilului nu este recunoscuta de autoritatile romane. Acest lucru poate impiedica accesul la numeroase drepturi si servicii publice, inclusiv educatie si sanatate.
 2. Obtinerea documentelor oficiale: Transcrierea certificatului de nastere este o conditie obligatorie pentru eliberarea pasaportului romanesc pentru copil. Fara pasaport, copilul nu poate calatori in afara tarii si nu poate beneficia de protectia consulara a Romaniei in strainatate.
 3. Evitarea problemelor legale: Transcrierea certificatului de nastere asigura conformitatea cu legislatia romana, evitand astfel potentialele probleme legale care ar putea aparea in viitor, cum ar fi dificultati in stabilirea cetateniei sau a drepturilor de mostenire.

Procedura de transcriere a certificatului de nastere

Cererea de transcriere a certificatului de nastere se adreseaza Serviciului de la Stare Civila din cadrul Primariei localitatii de domiciliu a parintilor pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania, Primariei localitatii de ultim domiciliu avut in tara in cazul cetatenilor romani domiciliati in strainatate, sau Primarului Sectorului 1 in cazul cetatenilor romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania.

Documentele necesare pentru transcriere

Pentru a realiza transcrierea certificatului de nastere, sunt necesare urmatoarele documente:

 1. Certificatul de nastere original emis in strainatate: Acesta trebuie sa fie legalizat si tradus in limba romana de un traducator autorizat.
 2. Actele de identitate ale parintilor: Pasapoartele si cartile de identitate ale parintilor trebuie prezentate in original si copie.
 3. Certificatul de casatorie al parintilor (daca este cazul): Daca parintii sunt casatoriti, certificatul de casatorie trebuie, de asemenea, legalizat si tradus in limba romana.
 4. Declaratia de transcriere: O declaratie scrisa de catre parinti prin care solicita transcrierea certificatului de nastere in registrele de stare civila romane.

De ce sa apelati la firme autorizate pentru transcrierea certificatului de nastere?

Procesul de transcriere a certificatului de nastere poate fi complex si poate implica numeroase etape birocratice. Apelarea la firme autorizate, cum ar fi centruldevize.ro, poate simplifica semnificativ acest proces si poate oferi multiple avantaje:

 1. Expertiza si cunoastere detaliata a procedurilor legale: Firmele specializate au o cunoastere profunda a legislatiei si procedurilor necesare pentru transcrierea certificatelor de nastere, asigurandu-se ca toate documentele sunt corect completate si depuse.
 2. Economie de timp: Procesul de transcriere poate fi consumator de timp, implicand multiple vizite la diverse institutii. O firma autorizata poate gestiona aceste demersuri in numele dumneavoastra, economisindu-va timp pretios.
 3. Reducerea riscului de erori: Erorile in completarea documentelor sau intelegerea gresita a cerintelor legale pot duce la respingerea cererii de transcriere. Firmele autorizate se asigura ca toate documentele sunt corecte si conforme cu legislatia romana.
 4. Asistenta si suport: Firmele specializate ofera suport continuu pe durata procesului, raspunzand la intrebari si oferind clarificari necesare. Acest lucru poate reduce stresul si incertitudinea asociate procesului birocratic.
 5. Servicii suplimentare: Multe firme autorizate ofera si alte servicii utile, cum ar fi traducerea si legalizarea documentelor, facilitand astfel intregul proces.

Transcrierea unui certificat de nastere emis in strainatate reprezinta un pas vital pentru parintii romani care doresc ca nasterea copilului lor sa fie recunoscuta oficial in Romania. Fara aceasta transcriere, copilul nu poate beneficia de cetatenia romana si de drepturile asociate acesteia, inclusiv obtinerea unui pasaport romanesc. Apelarea la firme autorizate, cum ar fi centruldevize.ro, aduce numeroase beneficii, inclusiv expertiza legala, economie de timp si reducerea riscului de erori administrative. Aceste firme se ocupa de toate etapele procesului, de la traducerea si legalizarea documentelor pana la depunerea cererii la autoritatile competente, oferind astfel un serviciu complet si eficient. Intr-o lume din ce in ce mai birocratica, asistenta profesionista in transcrierea certificatelor de nastere este esentiala pentru a evita complicatiile legale si pentru a asigura drepturile copilului la nivel international.

Acesta este este un pas esential pentru recunoasterea legala a nasterii unui copil cu parinti cetateni romani. Acest proces asigura accesul copilului la toate drepturile si beneficiile oferite de statul roman, inclusiv obtinerea pasaportului romanesc. Datorita complexitatii procedurilor si cerintelor legale, apelarea la firme autorizate, cum ar fi centruldevize.ro, este o solutie eficienta si practica pentru a simplifica si asigura succesul acestui demers. Firmele specializate ofera expertiza, economie de timp, reducerea riscului de erori si suport continuu, facand procesul de transcriere mult mai usor si fara stres. Astfel, transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate devine o sarcina gestionabila, garantand respectarea tuturor cerintelor legale si obtinerea rapida a documentelor necesare pentru copilul dumneavoastra.