Sunday, 24 September, 2023

Vinul Livia este cel mai bun


Daca vrei sa faci atmosfera la fiecare petrecere la care esti invitat, atunci prezinta-te cu o sticla de vin Livia. Vinul din aceasta categorie de la Girboiu vine in mai multe tipuri precum rosu, alb sau rose, insa un lucru este cert, vinul Livia este avantajos din multe punte de vedere!


Crama Girboiu este renumita pentru gama sa de vinuri selecte, insa dintre toate tipurile de vin, gama de vin rosu Girboiu este cea mai apreciata. Vinul rosu, are o traditie destul de vasta in tara romaneasca, deoarece inca din cele mai vechi timpuri, aceasta bautura a fost asociata cu cultura romanilor si religia lor. De asemenea, vinul rosu este ideal pentru a servi preparatele romanesti in cele mai complexe moduri, iar vinul rosu va complimenta fiecare aroma.

Ce vin rosu recomanda Girboiu?

Sticla de Bacanta Merlot Barrique este o sticla de care se vor bucura cu siguranta adevaratii cuoscatori de vinuri rosii de calitate. Acest Merlot este maturat in baricuri noi frantuzesti si invechit cativa ani buni in sticla. Gustul este pregnant cu arome de cirese negre si cacao urmate de condimente cu tuse dulci de vanilie. Un vin corpolent, cu taninuri moi si aciditate modica. Vinul necesita o decantare de 2 ore pentru a-si pune in valoare calitatile.

Merlot, care in franceza inseamna Mica Mierla, este al doilea cel mai popular strugure rosu din America (dupa Cabernet Sauvignon). Cunoscute pentru ca sunt moi, coapte si elegante, majoritatea vinurilor merlot sunt rosii, usor de baut, care se potrivesc atat cu mancarea, cat si singure. Acesta este un soi de struguri accesibil si este adesea recomandat ca primul vin rosu pe care cineva care nu a avut de-a face cu aceasta licoare ar trebui sa-l bea.

Se crede ca prima data cand strugurii au fost folositi la fabricarea vinului a fost la sfarsitul anilor 1700, cand un vinificator francez din regiunea Bordeaux a etichetat oficial strugurii ca ingredient in amestecul sau de vin din Bordeaux. Din acest moment, strugurii s-au raspandit in Bordeaux si au devenit cunoscuti pentru capacitatea sa unica de a adauga moliciune si fructe delicioase unui vin atunci cand a fost combinat cu strugurii preferati din regiune, Cabernet Sauvignon. Combinatia de Cabernet Sauvignon si Merlot s-a completat atat de bine, incat perechea a devenit amestecul de renume mondial Bordeaux, ravnit acum de majoritatea consumatorilor de vin din lume.

Pe masura ce popularitatea vinului de Bordeaux s-a raspandit pe tot globul, la fel si Merlot. Cand strugurii au ajuns in California la mijlocul secolului al XIX-lea, in loc sa fie amestecati cu Cabernet Sauvignon, vinificatorii americani au inceput sa produca vinuri folosind 100% Merlot. Strugurii au crescut usor si au descoperit ca americanii iubeau cu adevarat moliciunea fructelor singuri si ca se bucurau de nivelurile scazute de tanin. Merlotul este un soi care contine cel putin 13,5% alcool, dar se poate apropia de 14,5%, mai ales atunci cand este cultivat intr-un climat mai cald, cum ar fi Australia, California sau Chile. Se spune adesea ca vinul are un gust plin si note de ciocolata. Este, de asemenea, considerat a fi neted si foarte usor de baut.

Cele mai frecvente cuvinte folosite la descrierea aromelor Merlot sunt prune, coacaze, fructe de padure si mure. Merlot este unul dintre strugurii primari folositi in vinul clasic de Bordeaux, alaturi de Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon si Petit Verdot.

In linii mari, Merlot are doua stiluri principale:

Asa-numitul stil „international”: recoltarea tarzie a strugurilor complet coapte, produce vinuri cu corp intreg, cu alcool bogat, adesea cu note de prune si mure;

Bordeaux sau stil „traditional”: recoltare la mijlocul sezonului, producand vinuri de corp mediu, care au arome proaspete, de fructe rosii, cum ar fi capsuni si zmeura.

Mancarurile care se potrivesc in mod deosebit cu Merlot sunt:

-Carne de vita, in special carne de vita la gratar sau friptura si filet mignon;

-Branza albastra, branza Cheddar, Gorgonzola;

-Pui, in special pui la gratar sau fript;

-Fructe de padure si fructe, in special sosuri de fructe rosii;

-Usturoi;

-Ciuperci;

-Miel;

-Carne de porc, in special carne de porc fripta si coala de porc;

-Friptura, in special friptura la gratar;

-Tarhon;

-Rosii si sosuri de rosii;

-Mancaruri de paste cu sosuri pe baza de rosii;

-Curcan;

-Vitel, cotlet de vitel;

-Mancaruri fierte, cum ar fi miel fiert, carne de porc sau pui fiert.

Consumul de vin sustine longevitatea

Resveratrolul este un polifenol care poate fi gasit mai ales in vinurile rosii. Este un antioxidant puternic care poate fi gasit in pielea strugurilor si in sucul rosu de struguri. Antioxidantii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi care ne pot deteriora celulele si organele.

Studiile arata ca resveratrolul promoveaza sanatatea si longevitatea prin cresterea activitatii unei proteine numite sirtuine. Sirtuinele sunt responsabile pentru protejarea organismului impotriva bolilor imbatranite.