Monday, 02 December, 2024

Vrei să colecționezi viniluri? Uite 4 sfaturi de care să ții cont


Muzica înregistrată pe discuri de vinil a început să se bucure de o apreciere tot mai mare în ultimii ani, drept urmare tot mai multe persoane au început să fie interesate de această formă de redare a muzicii. Chiar dacă astăzi putem accesa mult mai ușor muzica preferată, datorită progresului tehnologic, cei mai împătimiți melomani preferă atât varianta digitală de redare a muzicii, cât și cea analogică, înregistrată pe discuri de vinil.

Dacă vrei să-ți creezi o colecție de discuri de vinil și ești la început de drum, îți prezentăm câteva aspecte de care să ții cont atunci când cumperi viniluri second-hand pe care să le adaugi pe rafturile special amenajate din locuința ta.

 

Alegerea unui pick-up

Unul dintre cele mai importante detalii care poate influența modul în care muzica pe vinil este redată, îl reprezintă aparatul pe care îl folosești pentru a asculta respectivele discuri. Înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv, citește cu atenție toate specificațiile, iar dacă întâmpini dificultăți, nu ezita să ceri sfaturile unor specialiști care te pot ajuta să alegi un pick-up potrivit nevoilor tale. Trebuie să fii atent, de asemenea, la politica de returnare pe care o practică firma de la care vrei să cumperi, întrucât este posibil să nu fii mulțumit de produse și să vrei să le returnezi. Pentru a testa pick-up-ul selectat, îți recomandăm să asculți atât discuri de vinil cu muzică clasică, pentru a testa capacitatea acestuia de a reda chiar și cele mai subtile note, precum și discuri de vinil cu muzică din alte genuri, cum ar fi: rock, pop, electronică, jazz sau latino, în funcție de preferințele tale. Asigură-te că vinilurile nu prezintă deteriorări sau zgârieturi care pot influența negativ experiența de ascultare.

 

La ce să fii atent când cumperi discuri de vinil second-hand?

 

  1. Starea copertei discului de vinil

Cererea tot mai mare pentru discurile de vinil a făcut posibilă deschiderea unei secțiuni speciale dedicată vinilurilor second-hand, atât online, cât și în sediile unor anticariate. Pentru că oferta este destul de variată, atunci când cumperi discuri de vinil second-hand, verifică atât starea copertei, cât și informațiile prezentate pe vinil. Coperta trebuie să fie într-o stare bună, fără deteriorări semnificative, astfel încât discul să fie protejat o perioadă mai lungă de timp. Este recomandat ca discurile de vinil să fie păstrate în coperta lor originală, lucru care va contribui destul de mult și la setarea prețului, în cazul în care vei dori vreodată să îți vinzi vinilurile.

 

  1. Starea discului de vinil

Pentru a evita deteriorarea aparatului la care vei asculta vinilurile din colecție, verifică întotdeauna ca pe suprafața acestora să nu se regăsească zgârieturi foarte adânci sau alte forme de deteriorare. De asemenea, îți recomandăm să ștergi de praf periodic toate discurile de vinil.

 

  1. Prețul unui disc de vinil

Prețul unui disc de vinil se stabilește ținând cont de mai multe criterii, cum ar fi: interpretul, anul lansării, casa de discuri la care a fost lansat etc. Unele case de discuri au lansat discuri de vinil în ediție limitată sau cu o culoare diferită față de cea obișnuită, astfel că prețul unor astfel de viniluri poate fi unul mai mare. De asemenea, discuri ale unor trupe precum The Beatles, Pink Floyd, Metallica etc au un preț diferit față de acele discuri ale unor artiști care nu sunt la fel de cunoscuți. Dacă alegi să cumperi discurile de vinil de la anticariat, acestea au prețuri variate, începând chiar cu 3 lei, în funcție de interpreți și genul muzical din care fac parte acestea, astfel că nu vei avea nevoie de un buget consistent pentru a-ți mări colecția de viniluri.

 

  1. Testează discurile de vinil chiar în magazin

Pentru a evita diversele neplăceri care pot apărea atunci când achiziționezi discuri de vinil second-hand, anticariatul Târgul Cărții pune la dispoziția melomanilor un pick-up la care poți asculta discurile de vinil de care ești interesat, înainte să le achiți, pentru a te asigura că acestea se aud corespunzător. Îți recomandăm să testezi discurile de vinil oricând ai posibilitatea, iar dacă acest lucru nu este posibil, informează-te despre politica de retur, pentru a putea restitui produsele în cazul în care acestea prezintă probleme.

Dacă urmezi sfaturile de mai sus, vei reuși să-ți îmbogățești colecția de viniluri și vei căpăta și mai multă experiență în ceea ce privește alegerea discurilor de vinil pe care să le asculți cu cea mai mare plăcere în intimitatea propriului tău cămin.