Sunday, 14 April, 2024

Vrei sa cumperi o masina second hand, iata la ce trebuie sa fii atent


masini de vanzare

Cand testati o masina uzata, este esential sa verificati cu atentie toate componentele sale. Datorita ghidului nostru, veti sti ce sa verificati la o masina uzata inainte de a o cumpara.

Verificarea franelor

Uitati-va daca lampa de control a franei se aprinde imediat dupa pornire si se stinge la scurt timp. Acest lucru indica faptul ca sistemul nu functioneaza corect (daca masina este echipata cu ABS si ESP). ASCULTATI pentru a verifica daca exista un tipat foarte puternic la franare; acesta este un indicator clar ca placutele de frana trebuie inlocuite.

Verificati transmisia

Ascultati daca se aude un sunet puternic si vibrant atunci cand accelerati sau in viraje. Acest sunet indica faptul ca transmisia nu este in stare optima.
Verificati eliberarea treptata a ambreiajului in a treia sau a patra in timp ce apasati acceleratia. Daca masina dureaza prea mult sa se opreasca, probabil ca exista o problema de transmisie.
Incercati sa eliberati incet ambreiajul fara a apasa acceleratia. Daca motorul se opreste brusc sau daca se opreste lin, ambreiajul ar putea fi deteriorat.

Verificati motorul

Miroseste uleiul. Daca are gust de benzina sau arata intunecat, este timpul sa il schimbati. Uleiul trebuie, de asemenea, completat cand atinge nivelul indicat de crestatura de pe joja. Ascultati pentru a verifica zgomotele ciudate, cum ar fi clicuri sau sunete, care indica de obicei probleme de distributie; sau bubuituri care ar putea indica o problema de rulment.
Uitati-va daca indicatorul luminos de ulei este aprins sau daca temperatura a atins pragul de avertizare. Daca da, nu porniti masina uzata.

erificati bateria
– Porniti starterul pornind contactul timp de 2 secunde.
– Cititi voltmetrul.
– O baterie care pare sa aiba o tensiune mai mica de 12 volti este oxidata si nu retine sau nu mai accepta reincarcarea.

Testati volanul

Ascultati bine, pentru a verifica daca scartaie la rotirea volanului masinii second-hand. Acestea ar putea indica faptul ca nivelul lichidului de directie este prea scazut. Daca rotirea volanului este grea, este posibil ca servodirectia sa nu functioneze corespunzator din cauza unui nivel scazut de lichid de directie, a unor scurgeri sau a deteriorarii.
Daca volanul vibreaza puternic cu motorul pornit la ralanti. Daca da, cureaua de transmisie este deteriorata, slabita sau necesita inlocuire.

Anvelopelele

Verificati uzura anvelopelor. Uzura neuniforma intre diferitele roti ar putea indica o problema de aliniere sau suspensie.
Asigurati-va ca nu exista cuie sau pietre lipite pe anvelope si verificati daca exista fisuri, deteriorari, zgarieturi, gauri sau bule.

Intrebati daca anvelopele au fost supuse verificarilor anuale in ultimii cinci ani. Puteti gasi data productiei in ultimele patru cifre ale numarului ,,DOT” disponibil pe peretele lateral al fiecarei anvelope.

Pentru achizitie este recomandat sa mergeti la un dealer autorizat care ofera garantie si transport gratuit pe platforma oriunde in tara. Sunt multi dealeri auto care ofera masini de vanzare in rate in caz ca nu aveti toti banii sau doriti sa faceti un credit avantajos de la bun inceput. Sunt dealeri auto care ofera si masini de vanzare in rate in caz ca nu aveti toti banii sau doriti sa faceti un credit avantajos cu rate fixe de la bun inceput.