Imediat dupa castrare sau sterilizare, nevoile nutritionale ale pisicilor, atat de sex masculin, cat si feminin, se schimba. Principalele riscuri care apar prin hranirea lor cu alimente inadecvate sunt supraponderalitatea si formarea de pietre urinare, foarte periculoasa. Este esential sa urmeze o dieta echilibrata si sa folositi un anumit aliment de inalta calitate, precum Royal Canin STERILISED 10 kg.
De ce este necesar sa se utilizeze un anumit aliment?
O pisica castrata sau sterilizata are nevoie de 20 pana la 30% mai putina energie decat o pisica care nu este castrata. Acesta este motivul pentru care este necesar:
-sa reduceti drastic ratia zilnica obisnuita, dar asta nu este o solutie buna, deoarece in acest fel pisica va fi flamanda.
-o schimbati complet dieta si treceti la mancare mai usoara si hrana speciala pentru pisicile sterilizate, astfel incat ratia sa nu scada si concentratia de energie sa nu fie redusa.
Daca continuam sa hranim un animal castrat sau sterilizat in acelasi mod ca inainte de a fi supus acestei schimbari, este probabil sa-l vedem luand in greutate. De fapt, animalele de companie sterilizate sunt, in general, mai susceptibile de a fi supraponderale pentru o perioada de timp dupa operatie, deoarece adesea devin mai putin active, dar exista alimente care se adapteaza la starea lor. Dieta ar trebui sa fie, de asemenea, de inalta calitate pentru a aduce toate elementele necesare sanatatii pisicii dvs., in ciuda scaderii densitatii energetice. Mancarea pentru pisici nesterilizate, pe de alta parte, are un aport mult prea mare de energie si este prea apetisanta (are un gust bun, astfel incat pisica dvs. va dori sa manance mai mult). Prin urmare, nu sunt potrivite orice fel de alimente pentru hranirea pisicilor dupa castrare. Acum exista multe alimente special concepute pentru scopurile pisicilor castrate, alimente precum Royal Canin STERILISED 10 kg. Aceste alimente:
-sunt mai usoare decat grasimile,
-contin fibre pentru a facilita tranzitul digestiv, pentru a creste satietatea si pentru a preveni formarea de bile de par in stomac.
-contin proteine de inalta calitate, care ajuta la satisfacerea nevoilor lor nutritionale si sunt perfect echilibrate in vitamine si minerale.
-au un echilibru mineral care scade dezvoltarea pietrelor urinare.
Exista riscul aparitiei pietrelor urinare?
Modificarile tractului urinar apar dupa sterilizare si cresc riscul de a dezvolta pietre urinare. Aceste pietre sunt legate de un exces de minerale continute in alimentele de gama medie, care duc, de asemenea, la acidificarea urinei. Pietrele pot fi cauza cistitei cronice sau a obstructiilor uretrale mai grave si este important sa le diagnosticati la timp, deoarece consecintele asupra rinichilor pot fi dramatice. Prin urmare, prevenirea este mai buna decat vindecarea si din punct de vedere financiar, costul suplimentar mic al alimentelor de inalta calitate va fi in mod semnificativ compensat de economiile facute cu vizitele la medicul veterinar asociate cu problemele urinare, printre altele. Prin urmare, este important sa oferiti unui animal castrat hrana de buna calitate, precum Royal Canin STERILISED 10 kg. In plus, este esential ca pisica sa bea multa apa in timp ce mananca hrana uscata, deoarece umplerea vezicii urinare si urinarea sunt esentiale pentru a preveni formarea de pietre si infectii ale tractului urinar. Daca animalul dvs. de companie pare sa bea putina apa, puteti oferi hrana umeda de buna calitate, care contine 80% umiditate.
Sterilizarea, o schimbare majora in fiziologie
Odata cu aceasta operatie, pisica nu va mai procesa mancarea ca inainte. Punga de grasime care se dezvolta sub burta la majoritatea pisicilor nu este doar un fapt datorat castrarii. De exemplu, amsculii sunt mult mai plinuti decat femelele, indiferent daca sunt sau nu castrati. Asta pentru ca femelele pisici, ca orice feline, sunt cele ce vaneaza. Acest lucru evidentiaza faptul ca dincolo de nevoia de a-si adapta nevoile alimentare, exercitiile fizice sunt un adevarat aliat pentru sanatatea pisicii. Dupa sterilizare insa acestea devin mai putin active.
Mancare adecvata
Pisicile care traiesc intr-un spatiu mic sunt mai putin susceptible de a face miscare. Prin urmare, este de o importanta vitala sa asigurati o sanatate optima pentru pisica dvs. pentru a le crea spatii pentru joaca si pentru a face exercitii. Lipsa exercitiului poate duce la dificultati serioase pentru pisicile care stau inchise este, prin urmare, necesar sa incercati sa le mentineti starea ideala a corpului. Dietele special pentru pisicile de interior sunt, in general, mai bogate in proteine si mai mici in grasimi. Acestea contin suplimente nutritive pentru a le ajuta sa ramana in conditii fizice optime. Pisicile de interior tind, de asemenea, sa genereze mai multe gheme de par decat pisicile de exterior. Acest lucru se poate datora faptului ca blana lor este mai putin expusa la lumina soarelui. Multe alimente special formulate pentru pisicile de interior contin fibre suplimentare si alimente prebiotice pentru a promova un intestin sanatos si pentru a facilita miscarea ghemelor de par in sistemul digestiv. Pisicile care ies in afara casei si vaneaza dupa castrare sunt mai putin expuse riscului de obezitate, deci practicarea activitatii fizice este foarte utila. Dar intr-un apartament, pisica se poate juca si cu mingi sau poate urca pe stalpi zgariind.
Ar fi mai bine, si chiar si medicii veterinari ne sfatuiesc sa sterilizam animalul la o varsta frageda, deoarece o pisica imbatranita obisnuita acum cu o dieta bogata in proteine, va accepta mai greu o dieta pentru pisicile castrate.
Cel mai bun aliat al dietei pentru pisici este cu siguranta hrana umeda, deoarece ofera in mod natural o anumita cantitate de apa, deoarece pisicile nu beau intotdeauna cantitati suficiente. Prin urmare, prin natura sa, aceasta este mancarea care va va satisface pisica fara prejudecati. Oferiti-i mancare umeda atat dimineata, cat si seara si lasati castronul pentru pisicile sterilizate in timpul zilei pentru o dieta echilibrata, astfel pisica dvs. poate combina placerea de a manca si rigoarea de a urma dieta. Avand la dispozitie si crochetele, animalul va fi mai putin lacom in ceea ce priveste hrana umeda.