Thursday, 18 July, 2024

Cele mai frecvente intrebari despre statiile EV si raspunsurile de care ai nevoie


Masinile electrice castiga tot mai mult teren, mai ales dupa aparitia posibilitatii de la incarca la tine acasa, cu statii incarcare electrice.

Ce trebuie sa stii despre o statie de incarcare EV

Statiile de incarcare masini electrice sunt de fapt adaptoare care transforma curentul alternativ in curent continuu pentru acumulatorii vehiculului. Acestea ofera mobilitate sporita, pentru ca poti incarca masina si acasa, si la birou; incarcarea nu presupune niciun efort, iar costurile sunt mai mici decat cele cu carburantii fosili, clasici.

Intrebari si raspunsuri despre statiile EV

Unii ar putea fi sceptici cu privire la achizitionarea propriei statii de incarcare pentru masini electrice, mai ales ca nu este o investitie tocmai ieftina. Alegerea ar putea fi, insa, simplificata, daca stii cateva lucruri esentiale despre acestea si functiile lor.

Care este rolul statiilor EV

Curentul din retea nu este compatibil cu cel necesar pentru ca vehiculul sa functioneze, iar statia EV functioneaza ca un adaptor sau ca un transformator. Statia protejeaza utilizatorul de orice risc de electrocutare, dar si vehiculul de reteaua de posibile probleme tehnice. Cele mai multe statii de incarcarese incarca la 240 de volti.

Masina trebuie incarcata zilnic?

Daca nu este folosita suficient cat acumulatorii sa se descarce, masina nu trebuie incarcata in fiecare zi, pentru ca bateria poate avea de suferit. Asa cum telefoanele mobile nu trebuiau incarcate decat cand ajungeau cu bateria la zero sau aproape de zero, la fel si masinile electrice se incarca doar atunci cand este nevoie. In caz contrar, viata bateriei va fi considerabil scurtata. Pentru a sti cand sau cat de des trebuie reincarcata o masina, respectati recomandarile producatorului.

Poti folosi o statie EV pe ploaie?

Daca in general apa si sistemele electrice nu functioneaza bine impreuna, in cazul statiilor EV acest “amestec” nu prezinta probleme. Statiile de incarcare masini electrice sunt construite astfel incat sa nu fie afectate de conditiile meteo nefavorabile, la fel si masinile electrice.

Poti supraincarca o masina electrica?

Toate masinile electrice au un sistem de management si monitorizare a bateriei care previne suprasarcina. Atunci cand sistemul detecteaza ca bateria este aproape 100% incarcata, procesul de incarcare este incetinit. Incarcarea totala a bateriei unei masini electrice in mod repetat poate reduce durata de viata a acesteia.

Cand ai propria statie EV ai un avantaj major: desi factura la elecricitate ar putea fi mai mare decat inainte, alimentarea masinii nu mai este o problema financiara in nicio zi a lunii. Plata pentru “plinurile” masinii se face odata cu plata facturii la energie electrica, iar tariful nu mai variaza de la o zi la alta si de la o benzinarie la alta, ca in cazul produselor pe baza de petrol.

Consumul mai mare de energie cu incarcarea masinii poate fi compensat cu inlocuirea becurilor clasice si a sistemelor electrice cu becuri LED si sisteme de iluminat inteligente, mult mai economice si mai eficiente energetic.