Sunday, 27 November, 2022

Cum aleg cea mai potrivita pompa submersibila?


Managerii si inginerii din constructii sunt din ce in ce mai sub presiune pentru a spori eficienta pe santierele lor si pot obtine castiguri uriase folosind echipamentul potrivit pentru locul de munca. Un astfel de echipament este pompele submersibile de deshidratare sau pompa apa murdara, care sunt vitale in aplicatii de constructii, minerit si cariere, permitand utilizatorilor sa elimine apa, namolul si namolul. Acest articol subliniaza principalele consideratii pentru specificarea pompelor submersibile fiabile.

Ce lichid are nevoie de pompare?

Prima consideratie este natura lichidului pompat, deoarece aceasta are un impact major asupra tipului de pompa de care veti avea nevoie. Factorii importanti de luat in considerare includ compozitia generala, concentratia si dimensiunea particulelor in suspensie, precum si nivelul pH-ului lichidului, temperatura si continutul chimic. De exemplu, este apa cu particule fine sau un fluid mult mai gros si cat de agresiv este un mediu?

Lichidul cu o concentratie mai mare de solide este cel mai bine tratat de pompele de slam, care sunt special concepute pentru manipularea mediilor corozive si abrazive. Daca lichidul este deosebit de agresiv, atunci asigurati-va ca pompa este robusta si proiectata cu caracteristici de protectie, cum ar fi rotoare intarite, fara infundare si materiale rezistente la uzura. Cu toate acestea, daca fluidul de manipulat contine solide sub 50 mm, o pompa de namol va fi mai potrivita pentru lucrare.

Care sunt cerintele de capacitate?

Una dintre cele mai importante considerente de performanta este cerinta de debit, adica cat de mult lichid trebuie mutat si cat de repede? De exemplu, o pompa cu un debit maxim de 138 m3/h va elimina apa dintr-o piscina care are 36 m3 in 15 minute. Cu toate acestea, o pompa cu un debit de 350 m3/h ar goli piscina in doar sase minute.

Pentru cea mai buna valoare si eficienta, pompa selectata ar trebui sa poata face fata cerintelor de debit cu o capacitate suficienta pentru a face fata fluctuatiilor nivelului apei, precum si versatilitate pentru a gestiona cerintele diferitelor locatii. O pompa care este supraspecificata si poate gestiona o capacitate de debit mult mai mare va fi inutil de costisitoare si nu va oferi cea mai rentabila solutie. Pe de alta parte, o pompa care a fost subspecificata va avea dificultati sa transporte mediul si se va uza mai repede, rezultand o durata de viata mai scurta.

Care este distanta si cota de care trebuie pompat lichidul?

Peste ce inaltime trebuie pompat lichidul si cat de departe trebuie sa parcurga? Acest lucru va avea un impact asupra presiunii pe care trebuie sa o furnizeze pompa pentru a se asigura ca poate pompa eficient si fiabil. Cu cat este mai mare distanta la care trebuie pompata apa, cu atat se creeaza mai multa frecare, ceea ce duce la pierderea de presiune din pompa. Pompele trebuie sa depaseasca rezistenta gravitationala, precum si pierderile prin frecare.

Daca inaltimea de aspiratie necesara pentru deshidratarea cu o pompa de suprafata este mai mare de aproximativ sapte metri, ar trebui luata in considerare o pompa submersibila. Proiectat pentru a fi complet scufundat, foloseste apropierea si presiunea apei din jur pentru a ajuta la miscarea fluidului prin furtun si, prin urmare, este nevoie de mai putina energie pentru a deplasa apa.

Cand specificati, verificati curba pompei publicata de producator, care arata inaltimea capului in raport cu debitul, pentru a va asigura ca acopera punctul de lucru necesar.

Care este sursa ta de energie?

Daca este disponibila curentul electric, o pompa electrica va fi cea mai buna si mai eficienta alegere in majoritatea cazurilor. Pompele electrice submersibile sunt cea mai simpla, mai eficienta din punct de vedere energetic si cea mai economica abordare, oferind putere mare in pachete usoare si compacte.

Daca locatia este indepartata si predispusa la o sursa de alimentare fluctuanta, luati in considerare o pompa al carei motor si demaror sunt echipate cu protectie electrica incorporata impotriva tensiunii variabile, a defectiunii de faza si a erorii umane.

Concluzie

O luare in considerare atenta a lichidului care este pompat, impreuna cu cerintele fizice ale aplicatiei, cum ar fi debitul, inaltimea si distanta de deplasare a fluidului, inseamna ca inginerii vor fi capabili sa aleaga cea mai potrivita pompa pentru lucrare si sa obtina performanta maxima. Alti factori de luat in considerare includ, de asemenea, economia de energie, durabilitatea si cheltuielile de intretinere pentru fiecare pompa oferita.