Wednesday, 12 June, 2024

De ce gradinile au nevoie de plasa umbrire?


Plasa de umbrire a fost dezvoltata pentru a oferi protectie plantelor in conditii de temperatura ridicata. Se foloseste in diverse scopuri: acasa, in horticultura, in spatii comerciale sau agricole, industriale, depozite, ferme, sport, zone de agrement. Vara, plasa de umbrire este folosita pentru ecranarea structurilor de umbra sau a acoperisurilor serelor pentru a reduce temperatura culturilor.

Pasionatii de gradinarit, fermierii profesionisti, pepinierele, gradinarii si horticultorii ar trebui sa-si protejeze plantele tinere de impactul direct al soarelui.

Aceasta panza este ideala pentru dezvoltarea plantelor, asa cum prind radacini. Aceasta plasa creeaza umbra pentru a proteja animalele, animalele de companie si oamenii si pentru a le adaposti de razele daunatoare ale soarelui si de vant. Pe langa scaderea intensitatii luminii, functia plasei de umbrire este de a reduce delta termica (zi – noapte) si astfel se evita schimbarile bruste de temperatura si socul termic si in acelasi timp mentine o anumita umiditate benefica intre sol si panza.

Incepand cu anii 1960, unele industrii textile europene si-au adaptat razboaiele pentru a putea tese produse din plastic care aveau o greutate mai mare decat panzele traditionale pentru imbracaminte. Acest produs a fost fabricat cu razboaie elvetiene marca Shultzer care au fost folosite pentru a produce foi si plase cu fir de polietilena sau polipropilena rotund numit monofilament sau, cu anumite adaptari, pentru a innoda fir plat de rafie tip Raschel produs derivat din intinderea pelicula de polietilena sau polipropilena in bule si apoi taiata in fasii foarte subtiri.

panza monofilament este mult mai durabila decat cea a firului mai gros, iar procesul de oxidare solara este mai intarziat in comparatie cu firul de rafie mai subtire. Plasele fabricate cu monofilament necesita mai mult timp de procesare. Cu greutatea mai mare a firului se obtine un produs de foarte buna calitate, dar cu nervura mai mare fata de plasa innodata de tip Raschel.

Plasa de umbrire Raschel functioneaza foarte bine in contexte casnice unde nu trebuie sa sufere solicitari mecanice sau agenti chimici utilizati in agricultura (fie in sere, pepiniere sau case de umbra). Este convenabil din punct de vedere economic in acele plantatii unde este necesara umbrirea pentru cativa ani (de exemplu cateva cicluri de ardei si ardei iute).

Exista plase de umbrire din polietilena, polipropilena, poliester, chiar si cu un tratament aluminizat (metalic stralucitor) pentru a crea o refractie mai mare si un efect de lumina difuza sub panza. Procentele puterii de umbrire pot varia de la 5% subtire (in plase albe sau transparente) pana la 95% in tesaturi groase si negre. Toate tipurile de plase de umbrire sunt permeabile la apa (irigare de ploaie sau aspersoare) astfel incat sa puteti mentine plantele bine hidratate.

Ce fel de plase de umbra sunt disponibile pe piata?

Exista doua tipuri principale de plase de umbra: plasa cu noduri (Raschel) si panza tesuta cu sistem de urzeala si batatura, realizata in principal cu monofilamente desi uneori se foloseste si rafia.

Plasa umbrire innodata de tip Raschel este produsa din polietilena stabilizata UVA, ideala pentru case, sere si pepiniere care necesita umbrire economica. Printre avantajele acestei plase mentionam ca in caz de taieri accidentale nu se strica. Raschel este considerat un tip decorativ datorita varietatii si amestecului de culori (verde si negru, albastru si alb, bej si alb, sau dungi tricolore) asa ca se potrivesc perfect cu parcari, terase, curti, gradini, restaurante. Structura acestei tesaturi o face rezistenta la daunele cauzate de vant si reduce acumularea de caldura si impactul aerului.

Este usor de instalat si va puteti adapta la forma dorita si puteti taia plantele la dimensiune.

Nu este necesar sa faceti un tiv de intarire de-a lungul perimetrului deoarece cu siguranta este util sa aveti mai multa tensiune si sa il plasati mai bine. Este rezistent atat la agrochimice, cat si la detergenti. Trebuie considerat ca fiind un produs termoplastic, masuratorile acestuia pot suferi o variatie intre 3 si 5%.

Acest tip de tesatura este disponibil in general intr-o mare varietate de culori, pe langa negrul folosit in general in domeniul profesional. Astfel intr-o curte, pentru un luminator sau pentru o parcare puteti profita de avantajele unei zone umbrite si in acelasi timp sa decorati spatiul cu culori precum albastru, verde, bej, alb sau o combinatie de culori.

Plasa de umbra monofilament din polietilena de inalta densitate pentru plante.

Cunoscuta ca plasa de umbrire tesuta, este realizata cu urzeala si batatura, tesuta cu monofilament de polietilena stabilizat cu antioxidanti solari care o protejeaza impotriva razelor UVA.

Aceasta plasa este considerata de calitate profesionala. De fapt, cantareste mai mult decat Raschel cand comparam grade si procente similare de umbra. Tipul de tesatura necesita un tiv perimetral bine cusut pentru a preveni orice uzura a panzei. Se intinde mai putin decat Raschel, deoarece este o tesatura mai rigida. Placile de umbrire din monofilament pentru aplicatii agricole de nivel profesional (sere, pepiniere sau case de umbra) rezista multi ani la soare si nu sunt afectate de chimicalele agricole.

In general, procentele intre 30% si 50% sunt ideale pentru legume, iar cele cu o densitate intre 80 si 95% sunt potrivite pentru oameni sau animale. Majoritatea plantelor produc un randament excelent cu plase cu procente de putere de umbrire cuprinse intre 40% si 60%, desi exista plante care iubesc in mod deosebit umbra (cum ar fi orhideele, iedera si alte plante ornamentale), asa ca se recomanda o densitate de 75% sau mai mult.