Saturday, 16 October, 2021

Vinurile rosii si asocierile culinare


Vinul rosu demisec este una dintre pasiunile multora dintre noi. Este usor de consumat, se potriveste in nenumarate contexte si daca tinem cont si de asocierile culinare atunci chiar asigura o experienta grozava. La Crama Budureasca gasim o gama foarte variata de astfel de vinuri care sa ne incante la orice ocazie. Totul incepe in Dealu Mare, zona viticola in care se regaseste Crama Budureasca. Aceasta este bine cunoscuta pentru calitatea deosebita a vinurilor ce se obtin aici, iar pentru a atinge o asemenea performanta sunt mai multi factori care influenteaza rezultatul. De la sol, la clima si altitudine, pana la talentul si pricepea oenologului si podgorenilor, fiecare dintre acestea au propriul rol in cadrul procesului de vinificatie pentru a putea da viata unor vinuri cu adevarat speciale.

Feteasca Neagra din gama Budureasca Clasic te poate cuceri pe loc. Acest soi de struguri se bucura de o atentie deosebita si de cele mai bune conditii in viile Budureasca. Anual se atinge un nivel foarte bun de maturitate si calitate, ceea ce se traduce printr-un mix de arome fructate. Secretul? Mustul fermenteaza alaturi de drojdiile atent selectionate in cisterne de inox la o temperatura intre 25 si 28 de grade pana cand se ating gustul si culorile dorite.

Vinul il identificam prin culoarea sa rosu rubiniu inchis. Nasul este fructuos, aminteste de prune si mure coapte, iar gustul de fructe de padure negre este catifelat, avand taninurile moi si un postgust lung. Feteasca Neagra din gama Budureasca Clasic este foarte versatil, motiv pentru care se dovedeste a fi potrivit la orice ocazie. Este flexibil si la capitolul asocieri culinare, astfel ca atunci cand gatim sau cand comandam de mancare, la fel ca multe alte vinuri rosii demisesci, il putem combina cu prepararate din carne de vita si porc. Nu dam gres daca servim acest vin alaturi de carnati romanesti, sarmale sau ceafa de porc la gratar, astfel incat orice masa in familie sau alaturi de prieteni sa fie o ocazie speciala.

Noir din gama Exuberant este un vin pe care merita sa il incerci. Este obtinut din amestecul perfect intre strugurii Cabernet Sauvignon si Merlot, soiuri care s-au adaptat foarte bine la conditiile climatice din zona Dealu Mare. Procesul de fermentatie pe pielite se deruleaza pe parcursul a circa doua saptamani, urmand ca mai apoi sa fie presata pentru obtinerea unei arome intense. Ulterior, dupa fermentatia alcoolica are loc cea malolactica necesara pentru catifelarea gustului. Noir din gama Exuberant este, asadar, un vin de culoare rosu purpuriu inchis care se remarca prin aromele sale de fructe coapte de padure proaspat culese. Gustul intens de gem de mure este o adevarata placere, iar pentru ca taninurile sunt ferme, vinul se remarca prin structura si corpolenta sa. Este si foarte versatil la capitolul asocieri culinare, astfel ca se potriveste de minune alaturi de preparatele traditionale din carne de porc si vita, chiar si cele condimentate. Totodata, daca preferi mancarurile din carne de miel si mezelurile maturate, acest vin este completarea perfecta. Cu alte cuvinte, ai parte de libertate deplina indiferent daca vrei sa servesti masa la restaurant, sa comanzi de mancare acasa sau preferi sa gatesti pentru ca vei avea de unde sa alegi. Se recomanda a fi servit la o temperatura intre 16 si 18 grade pentru ca vinul sa fie pus in valoare.

Poti sa vezi mai multe tipuri de vin aici, in cadrul magazinului online al Cramei Budureasca care dispune de o colectie vasta de vinuri rosii demiseci de inalta calitate cu care merita sa te cinstesti.