Vinul este o bautura atat de complexa care face parte din viata noastra inca de acum cateva mii de ani. Il putem servi la orice ocazie speciala, dar si acasa in fata televizorului sau in balcon, la terasa preferata, pe plaja si nu numai. O asemenea bautura se poate imparti in nenumarate categorii, de la cele mai evidente, adica culoare, gust sau miros si pana la cele mai amanuntite precum vechime, raritatea soiului de struguri, etc.
Pentru a nu intra in prea multe detalii, vinul il gasim in trei culori: rosu, alb si rose. Cel rosu isi obtine culoarea din pielita bobului de strugure, intensitatea acesteia fiind influentata de soiul de struguri si perioada de timp in care pielita a intrat in contact cu mustul. Printre cele mai populare soiuri amintim de Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir. Putem descoperi multe vinuri rosii din crama Budureasca pe care merita sa le savurezi si pentru care intotdeauna gasesti ocazia perfecta.
Vinurile albe sunt obtinute, printre altele, din soiuri de struguri precum Chardonnay, Sauvingon Blanc sau Muscat Ottonel si sunt asociate cel mai des cu zilelele de vară si de toamna timpurie. Vinurile rose sunt produse tot din struguri rosii, diferenta principala fiind aceea ca pielita bobului de strugure ramane in contact cu mustul pentru o perioada mai redusa de timp.
Vinul se poate clasifica si in functie de gradul de calitate al strugurilor si astfel regasim vinul de masa, cu o concentratie alcoolica scazuta, sub 10%. Exista si vin de o calitate superioara, ceea ce este evidentiat pe eticheta sa, dar si vin a carui provenienta geografica este indicata. De calitatea I sunt, totusi, vinurile de origine controlata sau DOC, iar acestea prezinta, de regula, o concentratie alcoolica de cel putin 11%.
De obicei vinul se alege dupa gust care este influentat de cantitatea de zaharuri reziduale. Intalnim astfel vinul sec, al carei concentratii de zaharuri este de pana la 4 grame pe litru, cel demisec care are o concentratie intre 4 si 12 grame pe litru, demidulce cu valori intre 12 si 50 grame pe litru si, nu in ultimul rand, cel dulce cu un continut de zaharuri de peste 50 grame pe litru.
Conform Wine Folly, cele mai consumate vinuri la nivel mondial sunt cele rosii, iar crama Budureasca vine cu propriile creatii. Aici gasim vinuri rosii obtinute din struguri Feteasca Neagra, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir disponibile in mai multe game.
Cine isi doreste vin dintr-un soi autohton de struguri din tara noastra poate alege Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium. Acesta are o culoare rosu rubiniu inchis care ascunde arome accentuate de coacaze negre si mure. Notele secundare de condimente completeaza vinul care se simte placut pe palatin. Gustul intens de cirese negre si prune uscate iti ramane in minte. Vinul este rotund, corpolent, cu taninuri moi si catifelate, caracteristici care il recomanda pentru invechirea in sticla. Pentru ca experienta sa fie deplina, Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium se serveste la temperatura de 18 – 20 de grade.
Putem aminti de multe vinuri rosii din crama Budureasca, un alt exemplu fiind Cabernet Sauvignon din gama Origini. Il putem distinge dupa culoarea sa rosu rubiniu inchis. Aromele sale sunt bine conturate si amintesc de cirese cu note fine de tutun. Gustul intens de fructe negre de padure si vanilie nu il vei uita. Totodata, acest vin aduce si un bun echilibru intre taninurile moi si cele imprumutate de la lemnul de stejar. Inclusiv acesta poate fi invechit in sticla, astfel ca daca intentionezi sa ai propria colectie stii de unde poti incepe cu cele mai bune vinuri rosii din crama Budureasca.